RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heng Sinith (Ap)

- Ingen kan føle seg trygge lenger

Sist oppdatert:
Og Norge må ikke være tvetydig, mener Amnesty International Norge.

Amnesty International legger torsdag fram sin årsrapport om menneskerettighetssituasjonen i verden.

Amnesty International Norge mener et viktig lyspunkt er at menneskerettighetsforbrytere blir stilt til ansvar for sine handlinger.

- Dette er jo den vanlige årsrapporten fra Amnesty International som gir en slags temperatur på menneskerettighetssituasjonen i verden. Det vi har valgt å løfte fram i år, som er positivt, er den trenden hvor en del mennesker er blitt stilt til ansvar for å ha brutt menneskerettighetene. Ingen kan føle seg trygge lenger dersom de bryter menneskerettighetene, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Jan Peder Egenæs, til Nettavisen.

Positive eksempler
Egenæs trekker fram positive eksempler som rettssakene mot medlemmer av Pol Pot-regimet, Perus tidligere president Alberto Fuji og Argentinas militærpresident Reynaldo Bognone, samt arrestordren mot Sudans sittende president Omar Hassan al-Bashir.

- Vi har sett en sittende president i Sudan som er tiltalt for å ha drevet med drap og tortur, sier Egenæs.

Den internasjonale domstolen i Haag (ICC) opplyste 14. juli 2008 at de vil tiltale Bashir for folkemord på de etniske gruppene fur, masalit og zaghawa i Darfur. Men først i fjor ble det bekreftet at domstolen utsteder arrestordre på ham.

Egenæs sier Norge har bidratt mye når det gjelder å sikre menneskerettigheter i verden, men mener regjeringen kan være noe utydelig.

- I forhold til dette med å opprette en internasjonal straffedomstol, var Norge veldig aktive på 1990-tallet, og var en viktig medspiller for å få den på plass. Men det kommer tvetydige signaler fra den sittende regjeringen når en person som Bashir blir tiltalt, sier Egenæs.

Kan svekke ICC
Egenæs mener en slik tvetydighet kan svekke posisjonen til Den internasjonale domstolen.

- Det er veldig dumt hvis Norge gir signaler om at det kanskje var dumt å tiltale en sittende president, sier han.

Rapporten belyser også den negative trenden med at menneskerettighetsbruddene fortsatt begås med uforminsket kraft.

- Det som ikke er så positivt er at situasjonen for menneskerettigheter ikke er blitt bedret det siste året. Det forekommer fortsatt tortur i 111 land, sier Egenæs.

I tillegg har Amnesty registret manglende rettssikkerhet i 55 land, begrenset ytringsfrihet i 96 land, samt overgrep og maktmisbruk i 159 land.

Kritikk av mektige land
Rapporten trekker også fram det kritiske aspektet ved at store, mektige land som Russland, Kina og USA ikke tilslutter seg Den internasjonale straffedomstolen.

- Regjeringer må sørge for at ingen hever seg over loven, og at alle har tilgang på rettferdighet når det gjelder menneskerettighetsbrudd. Så lenge regjeringer prioriterer politisk egeninteresser fremfor rettferdighet, vil frihet fra frykt være uoppnåelig for store deler av menneskeheten, sier generalsekretær Claudio Cordone i Amnesty International.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere