RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen klar vinner

Sist oppdatert:
USAs presidentkandidater braket sammen i den første tv-duellen i natt.

I natt braket republikanernes John McCain og demokratenes Barack Obama sammen i den første av fire direktesendte tv-debatter. Etter debatten var over var selvfølgelig begge de politiske leirene raske til å utrope sin kandidat som vinner.

Ifølge en undersøkelse foretatt per tekstmeldinger, ga tv-seerne seieren til Obama med 61 prosent, mot 39 prosent som holdt en knapp på McCain, ifølge United Press International.

Ifølge The Times viste imidlertid målinger gjort under, eller umiddelbart etter seansen var over, at ingen av dem maktet å få inn noen avgjørende slag på motstanderen. Et solid flertall av mennene at McCain vant duellen. Et overveldende flertall av kvinnene mente Obama fikk seirende ut av duellen.

  • Hvem mener du vant debatten? Diskutér under.

Debatten som gikk av stabelen ved University of Mississippi skulle egentlig handle om utenriks- og sikkerhetspolitikk, men innledningsvis var det økonomi som stod i fokus.

Amerikanerne satt klistret til tv-skjermene for å følge med på hva kandidatene hadde å si om den økonomiske krisen - et tema analytikere peker på som det viktigste foran presidentvalget 4. november.

Les også: Hvem vinner finanskrigen?
Få oversikt: Alt om USA-valget

Det var lenge usikkert om McCain ville stille til debatten, men tidligere fredag kom bekreftelsen fra McCain-leiren.

Les også: McCain stiller til debatt

Begge kandidatene mente Kongressen burde klare å bli enige om den mye omtalte krisepakken på 700 milliarder dollar, som var årsaken til at McCain i utgangspunktet vurderte å droppe hele debatten.

Den «endelige dommen»
Obama var den første i ilden og gikk rett til angrep på politikken som er ført av president George W. Bush. Han mente den republikanske presidentens politikk var årsaken til finanskrisen amerikanerne opplever om dagen.

- Dette er den endelig dommen over åtte år med en feilslått økonomisk politikk som er ført av George Bush og støttet av senator McCain, sa Obama.

Obama argumenterte med at McCain ikke var skikket til å lede landet, fordi han har støttet presidentens politikk i løpet av disse åtte årene.

Men McCain var raskt ute med å påpeke en rekke punkter hvor han har vært uenig med Bush, blant annet i Irak-politikken og fangetortur.

Vurderer å fryse utgifter
Begge svarte først unnvikende på hvordan en eventuell krisepakke ville påvirke politikken de ville føre om de inntok Det hvite hus. Obama medga at hans annonserte plan for om å investere i fornybar energi kunne bli redusert.

McCain mente det kunne bli nødvendig å vurdere å fryse alle myndighetenes utgifter til alt bortsett fra forsvaret, krigsveteraner og trygdeutbetalinger.

- Problemet er at du bruker økt på områder hvor du trenger en skalpell, kontret Obama, og mente å fryse utgiftene ikke var løsningen.

- Feilslått Irak-strategi
Først en halvtime ut i debatten dreide debatten over på utenriksspørsmål, da debattleder Jim Lehrer spurte om hvilken lærdom som burde trekkes ut av Vietnam-krigen.

McCain innrømte at Irak-krigen ble dårlig håndtert i starten, men påpekte at strategien var endret. Han mente at en mer omfattende krig kunne bli resultatet om amerikanerne fulgte rådet fra Obama om å sette en dato for å trekke ut styrkene.

Obama argumenterte på sin side med at den viktigste feilen som ble gjort, var at amerikanerne ikke fullførte jobben i Afghanistan.

- Vi har brukt 600 milliarder dollar på denne krigen og Al Qaida er sterkere i dag enn i 2001. Vi tok øynene av ballen, la han til.

Obama var klar på at han ville sende flere styrker til Afghanistan, framfor å bruke de i Irak.

McCain på hjemmebane
Da debatten dreide seg over på utenrikspolitikk henviste McCain gjentatte ganger til sin brede erfaring på området. Han påpekte også at Obama aldri reiste til Irak eller Afghanistan for å se på forholdene der med sine egne øyne.

Deretter tok debattantene løs på Iran-spørsmålet og forholdet til Russland. Obama var den første til å svare på hvordan USA burde forholde seg til Russland.

- Vi må gjøre det klart overfor russerne at de ikke kan være en supermakt i det 21. århundre og samtidig oppføre seg som et diktatur fra det 20. århundre, sa Obama.

Samtidig advarte han mot en ny kald krig og at amerikanerne burde være forsiktige med å isolere Russland.

- Obama naiv
McCain påpekte at Obamas første reaksjon på krigen i Georgia var det begge parter måtte vise tilbakeholdenhet, og mente dette var nok et bevis på Illinois-senatorens naive tolkning av utenrikspolitiske forhold.

McCain mente det var all grunn til være skeptisk til russerne og måten landet ble styrt på.

- Jeg så inn i øynene til til herr. Putin og så tre bokstaver - K - G - B, sa McCain.

Kommentaren var trolig en ironisk henvisning til president Bush' kommentar om at han så inn i øynene til den daværende russiske presidenten og mente han kunne se sjelen hans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere