RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen masseødeleggelsesvåpen i Irak

Sist oppdatert:
Irak hadde ingen masseødeleggelsesvåpen da amerikanske styrker invaderte landet i mars i år, sier en kilde i Bush-administrasjonen.

Irak sendte heller aldri våpen av denne typen til Syria som et forsø k på å gjemme dem fra FNs våpeninspektører, sier Andrew Neil, programleder for BBC-programmet ”Daily Politics”. Det er en kilde i Bush-administrasjonen som har kommet med disse innrømmelsen overfor ham.

Ny rapport

Opplysningene kommer frem i en ny rapport som ifølge Neil skal offentliggjøres neste måned. Det er David Kay som står bak rapporten. Han har ledet arbeidet og jakten på Iraks masseødeleggelsesvåpen.

Om avsløringene er sanne, vil de være svært skadelige for en allerede hardt presset Bush-administrasjon.

Spekulasjoner

CIA og Storbritannias utenriksminister Jack Straw tilbakeviste onsdag påstanden om nye avsløringer, og sa at det hele var “basert på spekulasjoner om en ennå uferdig rapport”.

- Jeg som resten av verden venter spent på David Kays rapport. Ingenting er per i dag avgjort”, sa Straw, ifølge BBC.

En talsmann for CIA hevder onsdag at en foreløpig rapport fra David Kay ikke har kommet til noen klare konklusjoner om Iraks våpenprogram.

- Kay mottar fortsatt informasjon fra felten. Dette er en innledende rapport og vi regner ikke med at den inneholder noen konklusjoner. Den vil ikke utelukke noe, sier CIA-talsmann Bill Harlow, ifølge Reuters.

"Ikke et eneste gram"

Men ifølge BBCs kilde i Bush-administrasjonen kommer rapporten til å avsløre at inspektørene ikke har funnet noe som tyder på at Irak har eller har hatt ”et eneste gram av kjemisk eller biologisk våpen materiale”.

Likevel vil rapporten inneholde datafiler, programmer og bilder som viser at Saddam Husseins regime forsøkte å utvikle et masseødeleggelsevåpenprogram.

Presset Blair

Storbritannias statsminister Tony Blair har som kjent stått ved sine påstander om Iraks våpenplaner.

”(Saddams) våpenprogram er aktivt, detaljert og voksende. Planene har ikke blitt lagt ned. De er i full sving”, uttalte Blair ifølge BBC i september i fjor.

Dersom innholdet i rapporten stemmer med Neils avsløringer, vil en hardt presset Blair bli tvunget til å revurdere sine grunner for invasjonen av Irak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere