- Ingen terrorister her

Foto: TV 2 Nyhetene

TV 2 møtte oragnisasjonen som FBI mener rekrutterer al-Qaida-medlemmer.

14.08.06 07:55

Søndag var imamer fra hele England samlet for å diskutere terroravsløringene. Vertskapet var den beryktede Tablighi Jamaat, en gruppe som lokker til seg tusenvis av unge muslimer. Som eneste medium fikk TV 2 besøke organisasjonen, som nå er i politiets søkelys. Dette er menigheten ved Dewsbury i England, hvor politiet mener mange av de terrorsiktede har sitt utspring. Søndag fikk de celebert besøk fra en av de mest ekstreme mullaene i Pakistan, en mann som åpenlyst roser Taliban.

- Fredelige
- Miljøene har ingen skyld i det som skjer. De er fredelige, har vært her lenge og har et godt samarbeid med lokalsamfunnet, sier lederen for Jamaat Ulema Islam, Maulana Fazl Ur-Rehman, til TV 2 Nyhetene.

Ved dagens møte ble medlemmene av menigheten bedt om å beholde roen, for ifølge den omstridte religiøse lederen fra Pakistan vil hele terroravsløringen vise seg å være løgn om en måned.

Mange av menighetens medlemmer lever isolert fra resten av det britiske samfunnet

- Mulig innblandet
- Det er en økende grad av frykt og misnøye, sier Lord Nazir Ahmed fra det britiske overhuset til TV 2 Nyhetene.

- Iblant blir de unge misforstått. Jeg nekter ikke for at det er noen som er innblandet i terrorisme.

Michael J Heimbach, som leder FBIs avdeling mot internasjonal terrorisme, har uttalt at al-Qaida har brukt Tablighi Jamaat som rekrutteringsbase. Fransk etterretning har uttrykt bekymring for at enkelte av Tablighis medlemmer er knyttet til ekstremistiske grupper, og har kalt organisasjonen fundamentalismens forværelse. Regjeringen på Filippinene har anklaget organisasjonen for å videreformidle saudiarabiske penger til islamistiske terrorgrupper, og for å fungere som skalkeskjul for pakistanske jihadister. Pakistanske etterretningsrapporter antyder at 400 amerikanske Tablighi-rekrutter har fått opplæring i pakistanske og afghanske terrortreningsleire siden 1989, skriver The Observer.

Organisasjonen insisterer selv på at den er fredelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.