RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingenting vil forandres i Ukraina

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Tilliten til politikerne i Ukraina er tynnslitt før søndagens presidentvalg. Nå blir det omvalg.

- Dette er bare tull. Ingenting vil forandre seg etter valget – de er alle like, sier den 55 år gamle ukrainske kvinnen Mykola til Reuters, og forklarer at hun har valgt å ikke avgi sin stemme.

55-åringen oppsummerer med dette holdningen som mange ukrainere har før nasjonen søndag går til valglokalene for å stemme fram en ny president. Dette er det første valget i den tidligere Sovjet-staten siden den «oransje revolusjonen» og dens masseprotester i 2004. Et valg som løsnet grepet til det post-kommunistiske styret og gjorde Viktor Yustsjenko til president.

Yanukovitsj favoritt
Ironisk nok er favoritten foran søndagens valg opposisjons-lederen Viktor Yanukovitsj, engang sett på som en stor Moskva-patriot, og som var en av hovedårsakene til protestene i 2004.

Meningsmålinger viser at svært mange velgere er lei av det nåværende styret, på grunn av fire forskjellige regjeringer og konstant strid mellom sentrale politiske ledere de siste årene.

Det hjelper heller ikke stort at Ukraina er i økonomisk krise, og har måttet få støtte fra det internasjonale pengefondet.

Søndagens valg er i så måte svært viktig for ukrainernes forhold til Russland, og deres plass i det europeiske markedet.

Blir ny valgomgang
Ingen av kandidatene ved søndagens valg fikk den nødvendige flertallet viser valdagsmålinger melder NTB, og ikke overraskende var det Tymotsjenko og Yanukovitsj som fikk flest stemmer.

Det blir dermed høyst sannsynligvis en andre valgomgang i februar.

Et nytt alternativ
Både Tymotsjenko og Yanukovitsj har medgitt at tilliten blant folket til toppolitikere nå er tynnslitt i landet, og begge har derfor fremstilt seg selv som et nytt langvarig alternativ for Ukraina.

- Ukrainere ønsker forandringer, og snart vil vi se en helt ny epoke i dette landet., sier Yanukovitsj søndag.

Eksperter mener at Yanukovitsj har bevist seg som en god kandidat gjennom sin tidligere innsats, og at han da blant annet gjorde gode ting for økonomien i landet.

- Om han vinner, vil det bli ro i landet. For to år siden, da han var statsminister, så viste han oss at han vet hva som skal til, i motsetning til Julija (Tymotsjenko), sier 31 år gamle Oleksander.

Men også Tymotsjenko fremstiller seg som redningskvinnen for en nasjon hun beskriver som på kanten av stupet.

- Jeg er sikker på at vår uavhengige stat er i stand til å gi innbyggerne et godt liv. Jeg vil jobbe for nettopp dette, slik at folk kan se at de har noen å støtte seg på, sier Tymotsjenko.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere