RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Innfører et totalitært samfunn

Sist oppdatert:
Film- og musikkbransjen skal nå få sin egen politistyrke for å ta fildelere og pirater.

Ifølge en rekke kanadiske medier jobbes det nå i all hemmelighet med utforming av nye lover for intellektuelle rettigheter.

G8-landene, som består av noen av verdens rikeste land, jobber med den såkalte «Anti-Counterfeiting Trade Agreement» (ACTA) som skal gå meget langt i å stoppe brudd på opphavsrettigheter.

Skal ta piratene
Nå har dokumenter om ACTA blitt lekket ut på nettet av selskapet bak det kontroversielle nettstedet Wikileaks, Sunshine Media. Dokumentene gir god innsikt i at lovverket nå virkelig skal strammes inn.

Lovverket vil skape et internasjonalt organ for bekjempelse av opphavsrettighetsbrudd, som blant annet vil gjøre tollpersonell og offentlig sikkerhetspersonell til et slags opphavsrettspoliti. Disse skal fritt ha lov til å gå gjennom datamaskiner, iPoder og til og med mobiltelefoner for å finne materiell som bryter med opphavsrettigheter.

Dette skal inkludere musikk og film, og de skal også ha rettighet til å se gjennom «alt innhold som er kopiert fra en DVD eller videoopptaker», selv om innholdet er lovlig kopiert.

Bøter og beslag
I dokumentene står det også at de på stedet kan avgjøre om det de har funnet bryter med lover og regler, og skrive ut bøter på stedet – uten at rettighetshaver blandes inn.

I tillegg til bøter skal utstyret som innholdet blir oppdaget på kunne bli konfiskert.

- Hvis Hollywood kunne bestille en lov om opphavsrettigheter til jul, hvordan ville det se ut? Dette ser ut til å ligge svært nære, sier David Fewer ved Universitetet i Ottawa til OttawaCitizen.com.

Skal utlevere bredbåndskunder
I tillegg til å gi sikkerhetspersonell myndighet til å gå gjennom folks private dokumenter, åpnes det nå også for at internettleverandører skal pålegges å levere ut personlig informasjon om kunder som av ulike årsaker mistenkes for å begå opphavsrettighetsbrudd på nett. Dette skal kunne skje uten at det foreligger konkrete bevis eller rettslig kjennelse.

Fewer skal ha forsøkt å få tak i informasjon om denne prosessen i lang tid uten å lykkes.

Prosessen hemmeligholdes
- Vi har visst om disse dokumentene, og vi har søkt om innsyn i dokumenter basert på offentlighetslover, men alt vi fikk var tittelen. Alt innhold var sensurert, forteller han

Fewer frykter at hemmeligholdet rundt prosessen gjøres for å hindre rettighetsforkjempere innsyn, slik at protestene skal komme for sent til å stoppe prosessen. Forslaget skal sannsynligvis behandles på G8-møtet i Tokyo i juli.

ACTA var i utgangspunktet tenkt å være en organisasjon som skulle stoppe brudd på opphavsrettigheter i stor skala, som salg av piratkopierte varer av alle slag.

- Musikkbransjens egen politistyrke
ACTA skal ikke svare til noen andre myndigheter eller handelsorganisasjoner, og The Inquirer omtaler det hele som at skattebetalerne nå skal betale for at RIAA skal få en egen politistyrke som skal kunne ransake, bøtelegge og konfiskere materiell uten å stå til rette for noen.

Det kanadiske handelsdepartementet har nektet å kommentere saken.

- Vil innføre et totalitært samfunn
- Dette virker ganske vilt, og dersom dette er sant så virker det som om noen mener at vi bør innføre et helt totalitært samfunn for å opprettholde opphavsretten, sier teknologiguru Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

- Hvordan skal de kunne bevise at innholdet de finner har kommet dit som en konsekvens av ulovlig nedlasting? Det kan jeg ikke forstå, og det virker i praksis ugjennomførbart, sier Hannemyr.

Drastisk for personvernet
Hannemyr sitter i den norske Personvernkommisjonen, og han mener dette kan være svært alvorlig for personvernet.

- Personvernimplikasjonen er jo ganske dramatiske. Hvis opphavsrett skal gjøre at alle mulige slags personer, tollere og så videre skal kunne gå inn på mine private filer og dokumenter, så er det et langt skritt. Den åpenbare praktiske konsekvensen av dette er jo at alt innhold fremover vil bli kryptert, mener han.

Hannemyr påpeker at han ikke vet om dette er troverdig informasjon eller ikke.

- Med tanke på at dette er lekkasjer, og ikke noe offisielt, så er det vanskelig å vite om en skal tro på det eller ikke. Men så hadde jeg heller ikke trodd at det skulle skje noe som den rootkit-saken til Sony, så sikker kan man ikke være, sier han.

- For min egen del har jeg for lengst sluttet å kjøpe film og musikk fra de store kommersielle leverandørene. Det er så mange andre der ute som ikke mener at facisme ikke er nødvendig for å levere musikk, og da bruker jeg heller pengene mine der. Samtidig slipper jeg å forholde meg til alle disse påfunnene, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere