RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

- Innrømmer sine overgrep

Sist oppdatert:
Saddam Hussein skal ha innrømmet sine forbrytelser mot det irakiske folk overfor medlemmer av Iraks styringsråd. Men han angrer ikke.

Fire medlemmer av styringsrådet ble søndag fløyet med helikopter til stedet der Saddam Hussein nå holdes fanget. Selv om han har innsett nederlaget var Saddam trossig og viste ingen anger.

- Han var ganske flammende. Han hadde fortsatt sin begavelse i behold. Han nektet å be om unnskyldning overfor det irakiske folk. Han nektet ikke for forbrytelsene vi konfronterte ham med. Han forsøkte å rettferdiggjøre dem, sier Ahmed Chalabi, et ledende medlem av styringsrådet ifølge New York Times.

Satt i Saddams torturkammer
I 1979 satt han i Saddams Husseins torturkammer. Søndag møtte Mowaffak al-Rubaie en nedbrutt Saddam i amerikansk varetekt.

- Verden er gal. Jeg var i torturkammeret hans i 1979, og nå satt han der, maktesløs foran meg uten at noen kunne stoppe meg fra å gjøre hva jeg ville med ham. Tenk dere. Vi kranglet og han brukte svært ufint språk, forteller Mowaffak al-Rubaie, som nå sitter i det USA-oppnevnte styringsrådet.

Også Adnan Pachachi, utenriksminister i Irak før Saddam kom til makten, og den shiamuslimske lederen Adel Abdel Mahdi fra SCIRI møtte Saddam søndag. De fire fikk først tilbud om snakke med Saddam via et kamera eller et vindu, men de ville møte ham ansikt til ansikt.

- Vi sa at vi ville snakke med ham, sier al-Rubaie.

Kjente ham igjen
Møtet fant sted i et svært lite rom, og Saddam møtte sine motstandere uten håndjern like etter å ha våknet fra en blund. Han kjente ikke igjen de som kom for å besøke ham, men det viktigste var at de kjente igjen ham.

- Han forsøkte å rettferdiggjøre sine forbrytelser ved å si at han var en rettferdig, men streng leder. Vårt svar var selvsagt at han var en urettvis leder og at han var ansvarlig drap på tusenvis av mennesker, sier Pachachi.

Svarte på anklager
De fire skal ha konfrontert Saddam med flere av forbrytelsene han skal ha begått som Iraks diktator.

På spørsmål om bruken av kjemiske våpen mot kurderne i den nordirakiske byen Halabja i 1988 der rundt 5000 mistet livet, sa Hussein, ifølge de som besøkte ham, at dette var Irans verk. Iran og Irak lå da i krig.

På spørsmål om massegraver der titusenvis av irakere er funnet drept siden Saddam mistet makten i april, svarte Saddam: «Spør slektningene deres. De var tyver, og de flyktet fra slagmarkene mot Iran og Kuwait».

På spørsmål om hvorfor han invaderte Kuwait i 1990, sa Saddam at Kuwait er en rettmessig del av Irak.

Tar æren for motstanden
Saddam skal også ha antydet at han står bak mange av angrepene mot amerikanske styrker i Irak den siste tiden.

- Han sa: «Jeg holdt en tale og jeg sa at amerikanerne kan komme til Irak, men de kan ikke okkupere landet og styre det. Jeg sa at jeg ville kjempe mot dem med pistoler, og det har jeg gjort», forteller Chalabi.

- Han sa det ikke direkte, men han prøvde å ta æren for det, sier Chalabi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere