RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Irak avgjør om Saddam bør dø

Sist oppdatert:
Irakerne må selv bestemme om eks-diktator Saddam Hussein bør dømmes til døden, sier USAs president George W. Bush. Det er imidlertid liten tvil om hva Bush ønsker. - Verden er bedre uten deg, sa han i en personlig hilsen til Hussein mandag.

Det sa USAs president George W. Bush på en pressekonferanse mandag.

- Jeg har min personlige mening. Dette er en brutal diktator. Han er en person som har drept mange. Men min mening er ikke viktig i denne sammenhengen. Det vil bli opp til irakerne å ta den avgjørelsen, svarte Bush på spørsmålet om Hussein bør dømmes til døden.

Da han ble spurt om han hadde noe personlig hilsen til Hussein, sa Bush:

- For en befrielse. Verden blir bedre uten deg, herr Saddam Hussein.

Bush sa også at rettssaken vil bli fulgt nøye av det internasjonale samfunn.

- Sammen med irakerne skal vi komme fram til å en måte å stille ham for retten som vil være i tråd med internasjonale standarder, sa Bush, ifølge Reuters.

- Ikke over
Bush advarte også mot at problemene i Irak slett ikke er over selv om landets mest ettersøkte mann sitter bak lås og slå.

Han håper at arrestasjonen vil føre til at flere skeptikere velger å støtte USAs innsats i Irak.

- Terroristene i Irak er fortsatt farlige. Koalisjonens jobb er fortsatt vanskelig og vil kreve sine ofre. Men det bør nå være klart for alle. Irak er på vei mot friheten, sa Bush.

Masseødeleggelsesvåpen
Bush tror ikke Saddam Hussein vil kunne bidra til å avklare hvorvidt Irak faktisk hadde masseødeleggelsesvåpen, slik USA hevdet før krigen.

- Han har ingen troverdighet, sa Bush.

Har tro på irakerne
Tidligere mandag uttalte Storbritannias statsminister Tony Blair at han tror irakerne selv kan gi sin eks-president Saddam Hussein en rettferdig rettssak.

- Vi må selvfølgelig forsikre oss om at det blir en skikkelig, uavhengig og rettferdig prosess. Men jeg er sikker på at irakerne er i stand til å gjøre det, sa Blair til det britiske parlamentet, ifølge NTB-Reuters.

Utenriksminister Jan Petersen (H) ser heller ingenting i veien for at Saddam Hussein kan stilles for en irakisk domstol - dersom han sikres en rettferdig og troverdig rettergang.

– FN har krevd at tidligere medlemmer av det irakiske regime «blir stilt til ansvar for sine forbrytelser og grusomheter». Og det bærende prinsippet i folkeretten er at det er vedkommende stat som beholder hovedansvaret for å straffeforfølge alvorlige forbrytelser. Derfor er det i fullt ut i samsvar med folkeretten at Saddam Hussein føres for en irakisk straffedomstol, sa Petersen.

- Når en slik domstol kan være opprettet, er det i dag for tidlig å si noe om, sa Petersen, iføgle NTB.

Flere pågrepet
Mandag ble det også kjent at koalisjonsstyrkene har pågrepet ytterligere to nøkkelpersoner i Saddams regime, takket være opplysninger fra Saddam Hussein og dokumenter som ble funnet i stresskofferten hans.

Det opplyste Jason Beck, kaptein i den amerikanske hæren mandag. Beck oppga ikke navnet på de to som var blitt arrestert, men sa at en av dem var en høytstående person forbundet med eks-presidenten, melder NTB-Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere