RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Irak-bilder er ekte

Sist oppdatert:
London-avisen Daily Mirror fastholder at bildene av britiske soldater som mishandler irakiske fanger er ekte. Amnesty: - Tortur vanlig i Irak

Anonyme militærkilder hevdet i helgen at bildene, som blant annet viser britiske soldater som slår og urinerer på irakiske fanger, trolig var falske.

Kildene hevdet blant annet at våpen, kjøretøy og uniformsdetaljer ikke stemte overens med det utstyr soldater i Irak benytter.

– Hviskekampanje

Daily Mirror fastholder at bildene er ekte, og anklager det britiske forsvaret for å ha innledet en hviskekampanje i håp om å begrense skadene.

– Til tross for hviskekampanjen og de tvilsomme orienteringene som pågikk i går, har Daily Mirror ingen grunn til å tvile på at anklagene fra de to soldatene som kom til oss var sanne, skriver avisen i en lederartikkel mandag.

Avisen opplyser å ha fått bildene fra to soldater i Queen’s Lancashire Regiment som er stasjonert i Basra.

Ifølge soldatene ble bildene tatt under en åtte timer lang seanse i en britisk militærleir, der irakiske fanger ble mishandlet på det groveste.

Sannheten

– Vi har sagt sannheten. Vi står ved hvert eneste ord, sier de to soldatene til Daily Mirror.

– Dette skjedde, dette er ingen spøk og hæren vet at mye mer har skjedd, sier soldatene til avisa. De forteller også om andre overgrep mot irakiske fanger.

– Noen av gutta fortalte hvordan de tvang en iraker til å svømme over en elv mens de skjøt etter ham, forteller en av soldatene.

En offiser i den britiske styrken bekrefter overfor det britiske fjernsynsselskapet ITV at overgrep finner sted.

– Det skjer absolutt, sier offiseren som legger til at mange offiserer både ergrer seg og lar seg opprøre av dette.

– Vi snakker om brukne ribbein, punkterte lunger og den slags, sier offiseren.

Ikke første gang

Også tidligere har det kommet fram sterke indisier på at britiske soldater har mishandlet fanger til døde i Irak.

London-avisen The Independent avslørte alt for ett år siden hvordan irakeren Ather Karen al-Mowafakia døde i britisk fangenskap i Basra, og de neste månedene døde ytterligere seks menn i britiske soldaters varetekt.

Ett av ofrene var den 26 år gamle hotell-resepsjonisten Baha Mousa, som ifølge øyenvitner ble slått til døde av soldater fra samme regiment som nå er i søkelyset på nytt.

Disse dødsfallene er fortsatt under etterforskning, uten at det er reist tiltale mot noen av soldatene som var til stede da mennene døde.

Ikke verdige

De sterke reaksjonene etter Daily Mirrors brutale bilder tvang likevel utenriksminister Jack Straw til å love full gransking.

– Vi tar disse anklagene svært alvorlig, og vil granske dem grundig, sa Straw søndag. Forsvarssjef Michael Jackson lovet det samme.

– Dersom dette stemmer er ikke de skyldige dronningens uniform verdig, sa Jackson i en kommentar.

Etterforskere fra britisk militærpoliti fløy i helgen til Kypros for å avhøre soldater fra regimentet.

Oppgjør i USA

Samtidig med at Daily Mirrors bilder har opprørt britene, har tilsvarende bilder skapt minst like store bølger i USA.

Der er en foreløpig gransking av overgrepene alt oppsummert i en 53 sider lang intern militærrapport, som den erfarne gravejournalisten Seymour Hersh har fått tak i.

I en lengre artikkel i tidsskriftet The New Yorker tar Hersh for seg rapporten som blant annet beskriver omfattende mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

General Janis Karpinski, som var sjef for soldatene i fangselet, ble fjernet fra sin stilling alt i forrige uke. I et intervju med New York Times slår hun tilbake, og hevder det var amerikansk etterretningspersonell som oppmuntret til mishandlingen.

Også en av soldatene på bildene som ble offentliggjort sist uke, hevder at etterretningspersonell sto bak og mishandlet fanger til døde.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere