*Nettavisen* Nyheter.

- Irak bør inspirere

Foto: (Reuters)

USAs president George W. Bush oppfordret Midtøsten om å la seg inspirere av endringene i Irak etter Saddam Husseins fall da han talte til FN i New York tirsdag. Han tar ingen kritikk for USAs overkjøring av FN i Irak-spørsmålet.

24.09.03 00:11

Bush unnlot å svare på Kofi Annans skarpe kritikk mot USAs utenrikspolitikk da han gikk på talerstolen i FN tirsdag. I stedet brukte president Bush anledningen til å rose til Iraks nye ledere, og til å be om forsoning med tidligere motstandere i Irak-spørsmålet.

- Det er på tide å legge strid bak seg og gå videre i Irak-spørsmålet, sa Bush. Han lovet ikke FN større innflytelse i Irak.

- Irak som et diktatur hadde evnen til å tyrannisere Midtøsten. Irak som et demokrati har evnen til å inspirere Midtøsten, sa Bush.

Likevel la han ikke skjul på at fremtiden for det irakiske folket blir vanskelig.

- Irak kommer til å gå harde tider i møte, lik enhver nasjon før dem som har kjempet for å sikre demokratiet, sa Bush.

- Nå trenger og fortjener den irakiske nasjonen vår støtte, og ethvert godt land bør ta et skritt framover og gi slik støtte, sa Bush.

Enighet.

Presidenten oppfordet FNs 191 medlemsland til å la uoverenstemmelser over Irak ligge, om å bli enige om en felles løsning for Iraks framtid.

Like fullt som som en oppfordring til moralsk støtte, var talen til FNs hovedforsamling en oppfordring til økonomisk støtte.

Palestina.

Presidenten rettet også fokus mot Midtøsten og oppfordret palestinerne til å følge Iraks eksempel for demokrati og fred, og uttalte at Yasser Arafat har bedratt fredsprosessen.

- Palestinerne fortjener sin egen stat - en stat som dedikerer seg til bekjempelse av terror, reform og fredsbygging, sa USAs president.

- Alle parter i Midtøsten må vise ansvar og være tro til de løfter de avla i Aqaba, la han til.

Forsvarte invasjon

Bush brukte også tid på å rettferdiggjøre USAs invasjon i Irak.

- Funn av massegraver og tortursentre har rettferdiggjort krigen mot Irak, sa Bush.

Bedre infrastruktur

Presidenten sa videre at det irakiske folk har fått forbedret levestandarden i landet etter Saddam Husseins fall.

- Regimet stengte skoler, så vi åpner 1000 nye skoler. Saddam sultet landets sykehus, så vi forbedrer og gjenåpner sykehus over hele Irak. Regimet brukte Iraks penger på masseødelegglsesvåpen mens landets infrastruktur smuldret, så vi bedrer strukturen og bygger nye veier, sa Bush i sin tale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.