RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Irak hadde ikke masseødeleggelsesvåpen

Verken Hans Blix eller Demetrius Perricos, hans etterfølger som sjef for FNs våpeninspektører, tror Irak hadde masseødeleggelsesvå pen da USA invaderte landet i mars.

Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen ble av både Storbritannia og USA brukt som den viktigste begrunnelsen for å gå til krig mot Irak. Men seks måneder etter invasjonen er det fortsatt ikke funnet beviser for at landet hadde slike våpen da krigen startet.

500 steder
- Jeg tror fortsatt ikke våpnene vil være der, sier Demetrius Perricos, som siden 1. juli har vært konstituert sjef for FNs våpeninspektører i UNMOVIC.

- Vi inspiserte nesten 500 steder, de viktigste stedene, sier Perricos.

FNs våpeninspektører jaktet i flere måneder før invasjonen på de angivelige masseødeleggelsesvåpnene i Irak - uten å finne noen forbudte våpen.

Den greske kjemikeren ledet FNs jakt på forbudte våpen i Irak i 1991, og han var Hans Blix’ nærmeste underordnede da UNMOVIC returnerte til landet i fjor etter et fire års fravær.

Etterlater bevis
- Det blir vanskeligere og vanskeligere å tro at det fantes lagre av masseødeleggelsesvåpen der, sier Perricos, som mener det er usannsynlig at Saddam Hussein raskt rakk å ødelegge alle våpnene før krigen brøt ut.

- Dersom du har dårlig tid, gjør du det ikke systematisk og med oppmerksomhet. Du etterlater flere beviser et eller annet sted, påpeker Demetrius Perricos.

Han sier også at FN ikke har mottatt noe informasjon fra den amerikanske gruppen som for tiden leter etter masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Økt kritikk
Kritikken fra Hans Blix, som var sjef for FNs våpeninspektører i Irak i forkant av krigsutbruddet 20. mars, har tiltatt siden FN-inspektørene ble avbrutt i sitt arbeid av den amerikansk-britiske invasjonen av Irak.

- Jeg heller definitivt mer og mer til den konklusjonen at Irak, som de selv fastholdt, ødela nesten alt de hadde sommeren 1991, sier Blix.

På direkte spørsmål sier den tidligere svenske utenriksministeren rett ut at han ikke tror Irak har hatt masseødeleggelsesvåpen de siste ti årene.

Jobber på spreng
Hittil har heller ikke de amerikanske styrkene i den såkalte Iraq Survey Group, som for øyeblikket driver en intens jakt på masseødeleggelsesvåpen i Irak, kunnet påvise at landet hadde slike våpen da krigen brøt ut.

Konklusjonen i en rapport om letingen etter masseødeleggelsesvåpen er at det ikke finnes klare bevis for at Irak hadde slike våpen da USA invaderte landet, meldte TV-stasjonen ABC nylig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere