- Irak-krigen var ulovlig

Foto: (EPA)

FNs generalsekretær Kofi Annan mener USAs beslutning om å gå til krig mot Irak i mars 2003 var ulovlig.

16.09.04 09:17

Generalsekretæren sier beslutningen om å gå til krig skulle vært tatt av Sikkerhetsrådet og ikke unilateralt.

- Jeg er blant dem som mener at det var nødvendig med en ny resolusjon fra Sikkerhetsrådet for å gi grønt lys til den USA-ledede invasjonen som styrtet Saddam Husseins regime, sa Annan til BBC onsdag.

USA og Storbritannia hevdet at de hadde ryggdekning i tidligere FN-resolusjoner for å gå til krig mot Irak.

- Jeg har antydet at vi mente at dette (beslutningen om å gå til krig) ikke var i overensstemmelse med FN-charteret, og at det i forhold til charteret var ulovlig, sa Annan

Han mener Irak-krigen har vært «en smertefull lekse» for verdenssamfunnet.

- Jeg håper vi slipper å se en ny operasjon av det slaget vi så i Irak på veldig lenge, sier generalsekretæren.

Tviler på valg
I intervjuet med BBC sier Annan også at han tviler på at Irak vil kunne holde valg som planlagt i januar dersom ikke sikkerhetssituasjonen bedres betraktelig.

Ifølge Annan vil FN bistå med råd og assistanse i forbindelse med et valg, men han understreker at det er opp til den irakiske overgangsregjeringen å bestemme når det skal holdes valg.

- Dersom sikkerhetssituasjonen er slik den er nå vil det ikke kunne gjennomføres et troverdig valg, sier Annan til BBC.

De siste dagene er over hundre mennesker drept i ulike aksjoner rundt om i Irak. Men trass i at ingenting tyder på at den midlertidige irakiske overgangsregjeringen og de USA-ledede styrkene er i ferd med å få kontroll over opprørerne, insisterer Iraks president og statsminister på at valget bør holdes som planlagt.

NATO-hjelp
- Dersom 300.000 personer ikke får mulighet til å avlegge sin stemme fordi terrorister har bestemt seg for det, så - for å si det som det er - kommer ikke disse 300.000 menneskene til å hindre at 24 millioner mennesker avlegger stemme, sa den midlertidige statsministeren Iyad Allawi, til britisk presse.

President Ghazi al-Yawar håper på hjelp fra NATO i forbindelse med valget.

- Vi ønsker mer hjelp fra NATO til å forsterke våre sikkerhetsstyrker. Vi nærmer oss et valg i januar og vi vil ha et valg der irakerne ikke trenger å være redde for å stemme, sa president Ghazi al-Yawar etter et møte med NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

President Yawar mener valget bør holdes som planlagt, med mindre FN slår fast at det ikke er mulig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.