RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Irak-resultater fredag

Sist oppdatert:
Valgkommisjonen i Irak annullerte mandag resultatene fra 227 stemmeurner, men sier dette vil ha lite å si for valgresultatet.

- De endelige valgresultatene, basert på opptellinger fra 31.000 stemmeurner, vil bli publisert fredag, sier valgkommissær Adel al-Lamy til Reuters.

Han mener disse resultatene vil ligne de midlertidige valgresultatene som ble kjent for noen uker siden.

- Vi har annullert 227 urner som ikke var i overensstemmelse med internasjonal standard. Disse urnene hadde blitt tuklet med. Dette vil likevel ikke få noen effekt på det endelige resultatet, sier al-Lamy.

- De endelige valgresultatene vil bli annonsert fredag.

Sunnimuslimske arabere og sekulære partier klagde over massivt valgjuks, men sunniledere har allerede begynt å diskutere muligheten for en storkoalisjon med det dominerende sjiamuslimske partiet og den kurdiske blokken, melder Reuters.

Et lag med fire internasjonale eksperter vil publisere en rapport om valgprosessen torsdag. Organisasjonen de fire tilhører sier, på samme måte som FN, at parlamentsvalget 15. desember stort sett foregikk på en ryddig måte.

Reuters har fått tak i tall fra stemmetellingen som nesten er ferdig. De uoffisielle tallene viser at den sjiamuslimske alliansen vil mangle omkring ni plasser i parlamentet for å få absolutt flertall, slik grupperingen hadde i den midlertidige nasjonalforsamlingen. Dette ble boikottet av de største sunnimuslimske gruppene.

Sunnimuslimske og kurdiske partier vil få omkring en femtedel av plassene hver, melder Reuters.

Et uoffisielt resultat viser at sjia-alliansen får 129 plasser i det nye parlamentet, og mister dermed 11 seter. Den kurdistanske alliansen får mellom 52 og 53 plasser. Det islamske kurdistanske enhetsparti får 5 plasser. Jabhat Altawafk får 42 plasser. Den sunni-ledede Nasjonal- og reformlisten får 11 plasser. Den tidligere irakiske statsminsteren Iyad Alawis liste får 25 plasser. Den turkmensk listen får en plass, den kristne Aalrafiden-listen får en plass, Yazidi-listen og Alalosi-listen får en plass hver, opplyser anonyme kilder til Reuters' arabiske nettsider.

Det er 275 plasser i den irakiske nasjonalforsamlingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere