*Nettavisen* Nyheter.

- Irak skrinla atomprogrammet i 1991

Nytt bevismateriale innhentet av avisen Washington Post tyder på at Saddam Hussein ikke gjorde noe forsøk på å gjenoppta atomprogrammet etter Gulfkrigen i 1991.

27.10.03 08:52

Avisen har intervjuet den høytstående australske våpeninspektøren Stephen D. Meekin og en rekke inspektører fra USA og Storbritannia som ønsker å være anonyme.

Alle sammen sier at aluminiumsrørene Bush-administrasjonen presenterte som hovedbevis for at Irak hadde et aktiv atomprogram, i virkeligheten ble brukt til å lage raketter. Den amerikanske regjeringen sa Saddam Hussein skulle bruke rørene til å anrike uran, men våpeninspektørene som nå finkjemmer Irak karakteriserer dem som harmløse, ifølge Meekin.

– De var raketter. Rørene ble brukt til raketter, sier Meekin, som befinner seg i Bagdad.

Våpeninspektørene peker på at det ikke er gjort noe forsøk på å skjule eller ødelegge aluminiumsrørene, noe som ville vært naturlig å gjøre dersom de ble brukt til å lage atomvåpen, skriver Washington Post.

Utenriksminister Colin Powell insisterer på at det fortsatt ikke er enighet om hva rørene skulle brukes til.

Senest i forrige måned refererte visepresident Dick Cheney i et TV-intervju til en rapport fra oktober 2002, og hevdet det fantes tvingende bevis for at Saddam Hussein var i ferd med å skaffe seg mulighet til å anrike uran.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.