*Nettavisen* Nyheter.

- Irak-terror kan spre seg til Europa

Foto: TV 2 NETTAVISEN/OLE BERTHELSEN

OSLO MILITÆRE SAMFUND (TV 2 Nettavisen): Uroen i irak øker risikoen for at irakiske opprørsgrupper gjennomfører terroraksjoner i europeiske land, mener terroreksperten Brynjar Lia.

25.01.05 15:06

I forkant av valget i Irak søndag har flere islamistiske grupper trappet opp aksjonene for å skremme folk fra å delta i valget. Nettverket til Al Qaida-lederen Abu Musab al Zarqawi er en av de mest aktive gruppene.

Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) tror noen av de mange opprørsgruppene kan se seg tjent med å gjennomføre terroraksjoner i Europa. Tirsdag deltok han på et FFI-seminar om terrorisme ettter Irak-krigen.

- Det er mange grupper i Irak som ikke har ideologisk kvaler med å gjennomføre terroraksjoner. Lærdommen fra Madrid-bombene var at terroraksjoner i Europa kan gi en taktisk gevinst, sier Brynjar Lia til TV 2 Nettavisen.

Etter bombeaksjonene i mars i fjor trakk Spanias nyvalgte sosialistiske regjering alle de spanske styrkene ut av Irak.

Lia tror valget av Spania var helt bevisst fra terroristenes side.

- De prioriterte land som de mente var lettes å få til å trekke seg ut. Teorien var at Spania var den dominobrikken som var lettest å velte. Falt den, ville de andre følge etter og også trekke seg ut av Irak, sier Lia.

Langt ned på listen
Islamistiske grupper i Storbritannia, Tyskland og Frankrike har manet til «global hellig krig» for å ramme okkupasjonsstyrkene i Irak. Ifølge New York Times øker forsøkene på å rekruttere hellige krigere til Irak. Ifølge Lia har islamistiske grupper i Europa ved flere anledninger vært i kontakt med personer i Norge. Men Lia er usikker på om det har noen betydning for Norge som terrormål.

- Norge holder en veldig lav profil i Irak og kommer langt ned på listen, sier han.

Krekar
En av gruppene som er aktive i Irak er Mulla Krekars tidligere gruppe Ansar al Islam. Men den har forandret seg mye siden Krekar ledet den, mener Lia. Gruppen står for en mye mer radikal og hatsk ideologi enn da Krekar ledet dem. Dessuten har Krekars troverdighet som hellig kriger blitt redusert, mener Brynjar Lia.

Han peker på at Krekar deltok på en diskusjon på Smuget i Oslo i forbindelse med lanseringen av selvbiografien sin. Under møtet på Smuget ble Krekar utsatt for Shabana Remahs famøse «mullaløft». Men mer alvorlig for Krekar var at han viste seg på et sted der det ble servert alkohol, mener Lia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag