RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Irakerne har rett til å kjempe

(EPA)
Sist oppdatert:
Det britiske parlamentsmedlemmet George Galloway støtter irakernes rett til å yte motstand mot den amerikanske okkupasjonsmakten.

Galloway, som var den britiske politikeren som kjempet hardest mot krigen i Irak, sammenligner med motstandskampen mot tyskerne under annen verdenskrig.

Irakerne har både moralsk og juridisk rett til å kjempe mot amerikanske og britiske styrker, mener Galloway som tror motstandskampen vil bli trappet opp framover.

- Den irakiske motstandskampen vil fortsette mot alle utenlandske styrker. De har både juridisk og moralsk rett til å kjempe mot okkupasjonsstyrkene i sitt land, sier Galloway til den skotske avisa The Herald.

Britene ville ha hatt den samme retten om Hitler hadde krysset den engelske kanal under annen verdenskrig, legger han til.

Opp til dem
Galloway vokter seg likevel for å gi direkte støtte til den irakiske motstandsbevegelsens angrep mot amerikanske og britiske styrker.

- Det er ikke opp til meg å ta stilling til om de bør eller ikke bør utøve sin rett til motstand, det er opp til dem, sier Galloway til The Herald.

Den frittalende politikeren har sittet i det britiske Underhuset siden 1987, men ble i forrige måned kastet ut av det britiske arbeiderpartiet etter å ha kritisert statsminister Tony Blair og hans beslutning om å delta i USAs krig mot Irak.

Hekseprosess
Galloway hevder å ha blitt offer for en politisk hekseprosess, og et forsøk fra Blairs side på å kneble all kritikk.

- Om ikke Arbeiderpartiet kvitter seg med denne klikken av anti-arbeiderpartifolk, og finner seg en ny ledelse og en vei tilbake til det partiet bør stå for, frykter jeg at dets dager er talte, sier Galloway.

Tidligere i uka deltok Galloway på en fredsmarkering i London, der han i en tale stemplet president George W. Bushs besøk for "en fornærmelse ".

- De fleste arbeiderpartifolk vil bøye hodet i skam når de ser statsminister Blair danse rundt med president Bush de neste tre dagene, sa Galloway.

Fredsdemonstrasjon
Med på markeringen var også Londons borgermester Ken Livingstone, som selv ble ekskludert fra det britiske arbeiderpartiet i 1998.

Også han er kjent for å snakke rett fra levra, og omtalte tidligere i uka Bush som "den største faren for livet på jorda".

Onsdag kveld inviterte Livingstone til en stor fredsbankett i London City Hall, der den amerikanske krigsveteranen Ron Kociv var en av æresgjestene. Kovics opplevelser under Vietnamkrigen ble kjent verden over gjennom den prisbelønte filmen "Born on the 4th of July".

Torsdag håper fredsbevegelsen å samle 100.000 demonstraner i Londons gater, for å markere sin motstand mot president Bush og krigen i Irak.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere