- Irakiske styrker ikke klare før 2020

Foto: Maya Alleruzzo (Ap)

Ikke klare til å ta fullt ansvar for sikkerheten, men ifølge Obama skal USA trekke ut styrkene fra Irak innen nyttår.

30.10.11 21:31

Ikke før tidligst 2020 kan Irak forsvare sine egne grenser. Det sier stabsjefen i irakiske militæret, Babaker Zebari, i enrapport från SIGIR, som er amerikanernes tilsynsmyndighet for gjenoppbyggingen av Irak.

- General Zebari indikerer at forsvarsdepartementet kommer å være usikker på å utføre hele spekteret av eksterne forsvarsoppdrag fram til en gang mellom 2020 og 2024, heter det i rapporten ifølge AFP.

Fortsatt ustabilt

USAs president Barack Obama kunngjorde 21. oktober at USAs tilstedeværelse i Irak skal være over ved nyttår, og at alle de amerikanske soldatene skal forlate landet.

At Irak ikke kan ta ansvar for eget forsvar uten hjelp fra internasjonale styrker uroer fortsatt USA, og i en artikkel i New York Times fremgår det at amerikanske militærtjenestemenn og diplomater frykter tilbaketrekkingen vil bringe ustabilitet til regionen.

Ifølge avisen forhandler amerikanske myndigheter om å få opprettholde en kampstyrke i Kuwait, og de vurderer også å ta i bruk flere krigsskip i området.

USA skal også ønske å utvide det militære samarbeidet med Gulf-landene Saudi-Arabia, Kuwait, Bahrain, Qatar, De forente arabiske emirater og Oman, ifølge avisen.

Etter å ha avsluttet sitt kampoppdrag i Irak i 2010, ble alle stridende soldater fra USA trukket ut av landet. Over 40.000 amerikanske soldater ble imidlertid værende igjen, først og fremst for å drive opplæring av irakiske styrker.

Manglende midler

Ifølge General Zebari skal det være manglende midler som er grunnen til forsinkelsen av oppbygningen av det irakiske forsvaret. Departementet ikke vil være i stand til å ta fullt ansvar for landets sikkerhet, melder NTB/ANB.

- Irak vil ikke kunne forsvare eget luftrom før tidligst 2020, og en hær uten en luftstyrke er meget utsatt, sier Zebari til SIGIR.

Irak har bestilt 18 F-16-fly fra USA, men det vil ta år før disse er klare til bruk.

Zebari har tidligere uttalt at de irakiske styrkene trenger trening i et tiår til før de er klare til å ta fullt ansvar for sikkerheten i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.