*Nettavisen* Nyheter.

- Iran kan ikke anrike uran

Iran er ikke i stand til å anrike uran til eventuell bruk i atomvå pen, hevder landets utsending til Det internasjonale atomenergibyrået.

23.09.03 06:53

Inspektører fra IAEA fant sist måned spor etter anriket uran ved et atomanlegg i Natanz i det sentrale Iran, men stoffet må i så fall være importert, sier utsendingen Ali-Akbar Salehi ifølge NTB-DPA.

- For ekspertene står det helt klart at den anrikede uranen ikke ble laget i Iran, men importert. Landet er ikke i teknisk stand til å utføre en slik prosess, sa Salehi til det statlige iranske fjernsynet mandag.

Han understreket samtidig at atomanlegget i Natanz har åpnet sine dører, og at IAEA-inspektører har overvåket stedet siden februar.

Irans viseutenriksminister Mohsen Aminzadeh åpnet mandag for uanmeldte IAEA-inspeksjoner ved alle landets atomanlegg.

Viseutenriksministeren viste til at full åpenhet om atomanleggene er å foretrekke framfor politisk isolasjon, men medga at spørsmålet er omstridt og derfor på ingen måte avgjort i Iran.

IAEA har gitt Iran frist til 31. oktober med å etterkomme en liste med krav, og truer med å legge saken fram for FNs sikkerhetsråd om ikke kravene blir innfridd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.