*Nettavisen* Nyheter.

- Iran ønsker atom-kompromiss

Irans sjefsforhandler Ari Larijani hevder landet er villig til å diskutere bekymringen omkring atomprogrammet med EU og USA.

19.01.06 08:57

Larijani forteller at de også er villlige til å inngå kompromiss og utstede garantier som er akseptable for den vestlige verden, ifølge BBC.

Imidlertid sier han at Iran ikke under noen omstendigheter er villige til å stanse anrikingen av uran.

USA og EU uttaler imidlertid at det ikke er noe poeng med videre forhandlinger, om ikke Iran stanser sine forsøk med anriking av uran.

- Inntil Iran stanser sin kjernefysiske aktivitet har vi ikke så mye å diskutere, sier den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice onsdag.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad anklaget på sin side Vesten for å opptre som «verdens hersker» ved å nekte Teheran fredelig bruk av atomenergi.

Et toppmøte mellom franske, britiske og tyske forhandlere avviste raskt det iranske forslaget om forhandling, og fokuserte istedenfor på det amerikanske og europeiske initiativet for å trekke Iran inn for FNs Sikkerhetsråd i atomspørsmålet. Sikkerhetsrådet kan pålegge Iran økonomiske og politiske sanksjoner.

Europa stansen samtalene med Iran etter at landet gjenopptok anriking av uran tidligere denne måneden. Vesten frykter at atomprogrammet kan skaffe Iran kjernefysiske våpen, selv om Iran insisterer på at det kun skal brukes til fredelige formål.

Det internasjonale atomenergibyrået holder et krisemøte 2. februar for å avgjøre hvorvidt de skal ta saken inn for FNs Sikkerhetsråd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag