RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Iran på glid i atomspørsmålet

Sist oppdatert:
Stortingspresident Jørgen Kosmo er optimistisk etter sitt besøk i Iran, og tror landet snart vil være villig til å møte det internasjonale samfunnet i atomspørsmålet.

- Når jeg oppsummerer inntrykkene fra alle samtalene jeg har hatt i Iran denne uka, oppfatter jeg det slik hen at Iran er på glid i spørsmålet, sier Kosmo etter sin samtale med president Mohammad Khatami lørdag formiddag.

Atomenergi - ikke våpen

Iran har undertegnet en ikke-spredningsavtale, men ikke tilleggsprotokollen som tillater mer omfattende og uanmeldte FN-inspeksjoner. Dette har ført til sterkt internasjonalt press, og bidratt til å forsterke mistankene om at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen.

- Svaret i disse samtalene er helt klart: Iran er interessert i å utvikle atomenergi og ikke atomvåpen. Iranerne har gått veldig langt i å si at de skal undertegne tilleggsprotokollen, men verken Khatami, utenriksministeren eller oljeministeren har direkte sagt at Iran vil undertegne, sier Kosmo til NTB.

- Men når jeg oppsummerer inntrykket fra de mange samtalene jeg har hatt, er inntrykket at iranerne er på glid i dette spørsmålet, legger han til.

Den norske stortingspresidenten diskuterte hva som skal til for å normalisere forholdet mellom Iran og EU og de vesteuropeiske landene, og var påpasselig med å understreke at det å undertegne tilleggsprotokollen er et viktig skritt.

Positive signaler

I nasjonalforsamlingen fikk den norske delegasjonen denne uka helt klare signaler om vilje til å bøye seg for internasjonalt press. Blant annet var lederen for olje- og energikomiteen, Hosein Afarideh, en av dem som i klartekst sa at Iran burde undertegne tilleggsprotokollen.

- Et initiativ han ga uttrykk for at Iran burde ta for å unngå faren for en internasjonal boikott. Dette ble også støttet av oljeminister Zanganeh, selv om han ikke var like klar i sitt svar som formannen for energi, sier Kosmo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere