*Nettavisen* Nyheter.

- IS likviderte over 500 fanger i Irak

HENRETTES: Et bilde lastet opp på jihadistnettstedet Welayat Salahuddin i juni i år viser angivelig opprørere fra ISIL (nå IS) i ferd med å henrette irakiske fanger i Salaheddin-provinsen. 27. juni meldte Human Rights Watch om massedrap på irakiske soldater. Foto: - (Afp)

- Enda en grusom brikke i dette puslespillet har kommet på plass, sier Human Rights Watch.

03.09.14 20:59

BAGDAD (NTB-AFP): Human Rights Watch (HRW) har informasjon som tyder på at Den islamske staten (IS) likviderte langt over 500 soldater i Irak tidligere i år.

- Enda en grusom brikke i dette puslespillet har kommet på plass nå som mange flere likvideringer er bekreftet, sier Peter Bouckaert i HRW.

Rundt 1.700 soldater overga seg til IS i juni da opprørerne erobret Iraks nest største by Mosul og feide videre sørover mot Bagdad.

IS offentliggjorde i tiden etterpå bilder av titalls sivilkledde menn som tilsynelatende ble likvidert av eksekusjonspelotonger i ørkenområder. Ekstremistene oppga selv å ha drept flere hundre mennesker.

Les også: Tre personer siktet for IS-støtte i Danmark

- Informasjon fra en av de overlevende, samt analyser gjort av videoer og satellittbilder har bekreftet at det finnes ytterligere tre steder hvor det ble gjennomført masselikvideringer. Dermed er det totale antallet som ble drept på til sammen fem ulike steder oppe i mellom 540 og 770 menn, opplyser Bouckaert onsdag.

De likviderte soldatenes skjebner har skapt et voldsomt sinne blant deres pårørende. Tirsdag stormet flere av dem nasjonalforsamlingen i Bagdad med krav om å få vite hva som skjedde med dem.

De savnede soldatene skulle etter planen ha blitt debattert i nasjonalforsamlingen samme dag. Diskusjonen ble utsatt til onsdag, da både Iraks fungerende forsvarsminister og andre høytstående tjenestemenn måtte svare på spørsmål om soldatene. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.