Gå til sidens hovedinnhold

- Israel border Gaza-skip i natt

Trolig blir de propalestinske aktivistene stanset av israelske soldater før de kommer så langt.

Israel ga fredag beskjed om at soldater kommer til å borde skipet natt til lørdag, i internasjonalt farvann, ifølge den svenske avisen Arbetaren.

Dermed vil ferden til Gazastripen ende på samme måte som tidligere aksjoner i regi av Ship to Gaza: Båten vil bli ført til en israelsk havn, og aktivistene vil bli anklaget for å ha forsøkt å ta seg inn i Israel ulovlig.

Ifølge det finske nyhetsbyrået FNB forbereder aktivistene, blant dem SV-politikeren Aksel Hagen og tre andre nordmenn, seg på et bryskt møte med de israelske soldatene. De har blant annet brukt tiden om bord på ikke-voldsøvelser.

- Vi har en liten og veldisiplinert besetning som er forberedt på et bryskt møte. Vi har ikke tenkt til å gjøre noe for å provosere fram en reaksjon, sier seilbåtens finske kaptein, Mika Jämiä.

Bøker og betong
Seilbåten er lastet med blant annet fotballer, barnebøker, medisinsk utstyr og en stor mengde betong. Også to oliventrær er med i lasten.

For to år siden ble ni personer drept i en lignende aksjon. I fjor endte aksjonen også med at aktivistene ble stanset, men da ble ingen skadd.

Mange har bedt aktivistene om å stanse ferden, blant annet utenriksminister Espen Barth Eide.

Det reagerer Torstein Dahle kraftig på. Han er leder for Ship to Gaza Norge, og mener at Barth Eide gir en feilaktig beskrivelse av situasjonen på Gazastripen – sannsynligvis av diplomatiske grunner.

Barth Eide avviser at Gazastripen er rammet av en humanitær krise. Dermed unngår han å måtte erklære Israels blokade av Gazastripen for ulovlig, ifølge Dahle.

Via finsk regjering
Ifølge Ship to Gaza i Sverige har Israel kontaktet finske myndigheter, som igjen har ringt til aktivistene på seilbåten. Den finske kontaktpersonen sa han ringte fra finsk UD for å viderebringe en beskjed fra israelske myndigheter. Den gikk ut på at skipet vil bli bordet og aktivistene pågrepet og brakt til havnebyen Ashdod i Israel.

Israel skal også ha gitt beskjed om at aktivister som tilstår, vil bli kastet ut av landet. De som ikke tilstår, vil bli stilt for retten, ifølge beskjeden, som er gjengitt i en pressemelding fra Ship to Gaza.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene