RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Israel er en umoralsk stat

Sist oppdatert:
Israel er blitt en av de mest umoralske statene i hele den vestlige verden, mener tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior. Hva mener du?

I en artikkel i den israelske avisen Ha’aretz tar Melchior, som også sitter i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset, et kraftig oppgjør med Ariel Sharons politikk.

Melchior anklager Sharon for å rasere den israelske velferdsstaten, og slår fast at det israelske samfunnet på flere områder verken er jødisk eller demokratisk lenger.

Den mangeårige Oslo-rabbineren utdyper kritikken overfor Vårt Land, og understreker at artikkelen i Ha’aretz er ment som et innlegg i den politiske debatten i Israel.

Ultrakapitalisme
Melchior var selv viseutenriksminister i Sharons samlingsregjering i 2001 og 2002, og var før det minister uten portefølje i Ehud Baraks arbeiderpartiregjering. I dag leder han det lille religiøse partiet Meimad.

I sin kritikk viser Melchior blant annet til at det israelske helse- og utdanningssystemet for få år siden vakte positiv oppsikt internasjonalt, men at Sharon er godt på vei til å rasere hele den israelske velferdsstaten med sin "ultrakapitalistiske politikk".

Melchior viser til at nesten hver fjerde israeler nå lever under fattigdomsgrensa, og anklager og Sharons finansminister, tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, for å drive "en bulemisk privatisering".

- De siste årene har det israelske samfunnet privatisert seg selv til døde, skriver Melchior.

- Tiggerstat
- I tiggerstaten er det ingen plass for enslige mødre, gamle og handikappede. Filantropene foretrekker å gi pengene sine til grandiose marmorbygg eller ambulanser der de får navnet sitt i innskrift, fortsetter han.

Melchior hevder videre at dagens israelske samfunn behandler fremmedarbeidere "som om de var dyr" og "forakter sine gamle og lar dem råtne i søppelet".

Den tidligere Oslo-rabbineren peker også på at Israel i dag er på topp i den internasjonale handelen med kvinner.

- Et slikt samfunn er verken jødisk eller demokratisk, skriver han i Ha’aretz.

Diskuter problemene i Midtøsten i Veggavisen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere