RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ja, jeg er redd

Sist oppdatert:
Skandinaver blir oppfordret til å forlate Gaza, og det ble i dag brent norske flagg i Ramallah. Likevel reiser TV 2s utenriksreporter Fredrik Græsvik inn i farlige palestinske områder.

- Situasjonen føles ubehagelig, og det har vært ukomfortabelt helt siden valget her nede. Det er masse frustrerte mennesker, og jeg må holde meg på plasser der reaksjonene ikke kan ta overhånd. Men jeg er vant til at det er farlig her nede, sier Græsvik på telefon fra Ramallah.

Græsvik sier han kommer til å reise inn i Gaza også, så snart situasjonen tilsier det.

Er du redd?
- Ja, jeg er redd. Vår fotograf i Ramallah forteller at de i dag brente norske flagg. Det er ikke sikkert at jeg kommer til å fortelle at jeg kommer fra Norge, slik jeg pleier å gjøre.

Frykter mobb
En dansk journalist har alt opplevd å bli utsatt for mobbens vrede. Han havnet i hångemeng med en stor gruppe, men kom fra det uten skader. Fredrik kjenner flere journalister som har fått juling.

- Det har vært en del spente situasjoner med våpen etter valget, og det jeg frykter mest er situasjoner der noen har lyst til å ta oss nordmenn eller dansker før vi får tenke oss om. Rett og slett mobb som vil hevne seg for karikaturtegningene som er blitt trykket i Norge og Danmark.

Søndag sa Islamsk hellig krig at nordiske personer må være ute av området i løpet av 48 timer. Samtidig delte den væpnede gruppen al-Aqsa-martyrenes brigader ut flygeblader i Gaza by der dansker og svensker ble oppfordret til å forlate Gaza i løpet av tre dager.

Havnet i skuddlinjen
Situasjonen i de palestinske områdene er mildt sagt spent. Onsdag havnet Fredrik midt i skuddlinjen da tilhengerne fra de to partiene Hamas og Fatah begynte å skyte mot hverandre i Ramallah.

- Det var mye skyting, og jeg ble veldig redd. Satt i en bil og kjørte ut av området så fort jeg kunne. Flere ble skadet i den skuddvekslingen. Jeg er vant til mye skyting, men det er helst gledesskyting der de skyter opp i luften, sier Græsvik til iBergen.no

Karikatur-saken har rullet og gått i palestinske medier de to siste dagene. Men verst er det nok at det palestinske folk reagerer kraftig.

- Saudi Arabia ønsker FN-sanksjoner. Og en del palestinere stiller seg ganske uforstående til at norske medier trykker slike tegninger. De oppfatter det som en ren provokasjon. Det er frustrerende å se at disse tegningene slår tilbake mot oss som jobber her nede.

Stormet EU-kontor
I dag tidlig stormet maskerte menn bygningen der EU-representanter har sine kontorer og stengde dem av. Aksjonen skal være en reaksjon mot at norsk og dansk presse har trykket tegninger av Muhammed.

- Befolkningen i de to landene bør ta denne trusselen alvorlig, sier en av de militante aksjonistene til avisen The Jerusalem Post.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere