RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jafar er steinet

Sist oppdatert:
Amnesty bekrefter steiningen. Nå er Mokarrameh i livsfare.

Iranske myndigheter har bekreftet at 47 år gamle Jafar Kiyani ble steinet til døde forrige torsdag i en landsby utenfor Takestan i Iran. Det bekrefter nå Amnesty International Norge.

Jafar ble dømt til døden for 11 år siden for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold til Mokarrameh Ebrahimi og å ha fått et barn med henne. Både Jafar og Mokarrameh har sittet fengslet siden den gang. Da dommen skulle iverksettes i juni, fikk internasjonalt press stoppet myndighetene. Men nå er Jafar død.

- Det har skjedd, og det er den mannen vi trodde. Dessverre var det akkurat slik vi fryktet, sier generalsekretær John Peder Egenæs til Nettavisen mandag.

Bekreftet i pressen
Den persisk-språklige reformavisa E'temad-e Melli melder også at steiningen ble utført torsdag morgen, til tross for at dommen tidligere var blitt stoppet i rettssystemet.

Egenæs ser svært alvorlig på situasjonen til Mokarrameh Ebrahimi, kvinnen Jafar skal ha hatt et utenomekteskapelig forhold med for elleve år siden. Også Mokarrameh er dømt til steining.

- Men hvis det er slik at det er de lokale myndighetene som har overstyrt det sentrale rettsapparatet og utført steiningen, er det større håp for kvinnen. Da kan sentrale myndigheter anse det som pinlig at de ikke har kontroll, og ville rydde opp i saken, sier Egenæs.

Norge fordømmer
Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte at steiningen er gjennomført, men har jobbet i hele dag med å få klargjort fakta i saken.

- Vi klarer ikke å få det bekreftet eller avkreftet, fordi alle som uttaler seg refererer til de samme kildene sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i UD til Nettavisen. UD innkalte i dag Irans Norges-ambassadør Faraji-Rad til et møte for å få avklaring i saken.

I møtet fordømte statssekretær Liv Monica Stubholt dødsstraff og bruken av steining som henrettelsesmetode. Irans ambassadør kunne ikke bekrefte eller avkrefte hvorvidt henrettelsen hadde funnet sted, men vil undersøke saken.

Både Amnesty og menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam understreker viktigheten av å legge press på iranske myndigheter for å få slutt på steiningene.

- Vi må gjøre det veldig klart for Iran at vi er overrasket og skuffet over at dette ble gjennomført, sier Egenæs.

Mahmood Amiry-Moghaddam mener at Norge nå må koble Irans brudd på menneskerettighetene med praktisk handling overfor regimet.

- Iran opplever at menneskerettighetsbrudd ikke fører til praktiske konsekvenser for forholdet til EU og Norge. Derfor skjer dette igjen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere