- Janukovitsj er vinneren

Foto: AP/Scanpix

Den sentrale valgkommisjonen i Ukraina utropte onsdag statsminister Viktor Janukovitsj til presidentvalgets vinner. USA erklærer valget illegitimt.

24.11.04 19:21

I sitt endelige regnskap over stemmene som kom inn i valget søndag heter det fra kommisjonen at Janukovitsj fikk 49,61 prosent av stemmene mens opposisjonspolitikeren Viktor Jusjtsjenko fikk 46,61 prosent, melder AP.

USA underkjente kort tid etter valget, som de kaller illegitimt.

Offentliggjøringen fra valgkommisjonen vil trolig skjerpe den spente stemningen som for tiden råder grunnen i hovedstaden Kiev.

Feiret med vodka

Bare minutter etter at den store folkemengden som oppholder seg i Kievs hovedgate fikk høre om resultatet, begynte deler av demonstrantene å gå mot presidentpalasset.

Utenfor kontorene til valgkommisjonen hersket derimot en annen stemning. Tilhengere av statsminister Janukovitsj feiret valgseieren med vodka og slagord.

Politiet i Ukraina frykter at de to frontene havner i sammenstøt, men så langt onsdag kveld var ingen av Jusjtsjenkos tilhengere å se i dette området av Kiev.

EU har ifølge BBC News rådet valgkommisjonen til å vente med å offentliggjøre tallene til påstandene om valgfusk er nærmere undersøkt.

Foto: Viktor Drachev

Onsdag samlet tusenvis av demonstranter seg på nytt i Kievs snødekte gater. Væpnet med blomster demonstrerte de i protest mot det de mener er omfattende valgfusk.

Demonstrantene mener opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko er landets rettmessige president. Samtidig har president Kutsjma innkalt regjeringspartiet og opposisjonen til forhandlinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.