RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Janukovitsj ga ordren om å åpne ild mot demonstranter

MISTET LIVET: Eks-president Viktor Janukovitsj anklages for å ha ansvar for at over 100 mennesker mistet livet under demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen i hovedstaden i februar.
MISTET LIVET: Eks-president Viktor Janukovitsj anklages for å ha ansvar for at over 100 mennesker mistet livet under demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen i hovedstaden i februar. Foto: Marko Drobnjakovic (Ap)
Sist oppdatert:
Ukrainske myndigheter hevder eks-president ga ordre til drap.

KIEV (NTB-Reuters-AFP): Ukrainske myndigheter sier at drapene på flere titall demonstranter på i Kiev skjedde under direkte ledelse av daværende president Viktor Janukovitsj.

På en pressekonferanse i Kiev torsdag ble Janukovitsj anklaget for å ha ansvar for at over 100 mennesker mistet livet under demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen i hovedstaden i februar.

De ble ifølge innenriksminister Arsen Avakov skutt av ukrainsk opprørspoliti på direkte ordre fra Janukovitsj.

– Janukovitsj utstedte den kriminelle ordren om å åpne ild mot demonstranter 18.-20. februar, sa Avakov på pressekonferansen der også landets fungerende sikkerhetssjef og riksadvokat deltok.

– Russiske agenter

Avakov sier også at russiske etterretningsagenter var direkte innblandet i blodbadet i Kiev.

– FSB-agenter deltok i både planleggingen og gjennomføringen av den såkalte antiterror-operasjonen, sier han.

FSB avviste torsdag all innblanding i skytingen i Kiev. Russiske myndigheter har tidligere antydet at det var høyreekstreme ukrainere som ført åpnet ild mot politiet.

Sjefen for Ukrainas sikkerhetstjeneste, Valentyn Nalyvajtsjenko, mener imidlertid å kunne fastslå at en rekke uidentifiserte russere befant seg i hovedkvarteret til den ukrainske sikkerhetstjenesten under demonstrasjonene i Kiev.

Han anklager også Russland for å ha fløyet inn mengder med eksplosiver til Ukraina i slutten av februar, men han har ikke opplysninger om hva eksplosivene skulle brukes til.

MENER Å HA BEVIS: Fungerende innenriksminister Arsen Avakov viser fram noe av dokumentasjonen de mener viser at tidligere president Janukovitsj og russiske agenter hadde mer enn en finger med i spillet i uroen som krevde 90 menneskeliv i Kiev i februar.


Pågriper politifolk

Ukrainsk påtalemyndighet opplyste tidligere torsdag at flere medlemmer av den nå oppløste opprørspolitistyrken Berkut er pågrepet, mistenkt for å ha drept demonstranter.

Tolv politifolk er identifisert, og foreløpig er tre av dem pågrepet, ifølge Avakov. Tidligere ble det meldt at alle tolv var pågrepet.

Janukovitsj ble tvunget til å gå av få dager etter at flere titalls demonstranter ble drept i sammenstøt i sentrum av Kiev. Flere politifolk mistet også livet i uroen. Mange av de drepte så ut til å ha blitt skutt av snikskyttere. (©NTB)

MINNES DE DØDE: Blomster på brostein i Kiev til minne om de som mistet livet i sammenstøtene på uavhengighetsplassen i februar. Mange ble drept av kulene fra snikskyttere.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere