*Nettavisen* Nyheter.

- Jeb Bush er som Erna Solberg

LIGNER? Jeb Bush har en del til felles med Erna Solberg som politikertype, mener Jan Arild Snoen. Foto: SMK/Liis Treimann (Statsministerens kontor/AP)

- Dette er en mann som hadde slått godt an i Norge.

15.06.15 11:31

OSLO (Nettavisen): Mandag er det ventet at republikaneren Jeb Bush (62) sparker i gang sin kampanje og offisielt kunngjør at han stiller som presidentkandidat i USA og dermed ønsker å følge i farens og brorens fotspor.

Samfunnsdebattant og kommentator Jan Arild Snoen, som blant annet skriver for tidsskriftet Minerva, mener Jeb Bush er en politikertype som har noe til felles med Høyre-leder og statsminister Erna Solberg.

- Kompetent og traust

Han beskriver ham som pragmatisk, kompetent, traust og relativt moderat. Jeb Bush er beskrevet som en konservativ teknokrat som er mest opptatt av en effektiv stat, ikke mindre stat.

Klikk på bildet for å forstørre.

EN TREDJE BUSH: Det er ventet at Jeb Bush i dag offisielt vil kunngjøre at han vil kjempe for å bli Republikanernes presidentkandidat i 2016. Foto: Brian Snyder (Reuters)

- Det minner om Erna Solberg. Jeb Bush er en mann som hadde slått godt an i Norge med sin pragmatiske tilnærming til mange spørsmål, men mange av hans standpunkter ligger jo langt til høyre om vi ser på norsk politikk, sier Snoen til Nettavisen.

Snoen har tidligere på minervanett.no pekt på at Jeb Bush er relativt liberal i innvandringsspørsmål og blant annet støtter amnesti for ulovlige innvandrere - på visse betingelser.

- Han representerer business og der er man opptatt av tilgangen arbeidskraft. Den andre grunnen er at han er gift med en mexicansk kvinne, så han har også et personlig engasjement rundt dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kommentator Jan Arild Snoen.

Ikke favoritt

Men Snoen tror en tredje Bush i Det hvite hus kan bli for mye for amerikanerne og holder ikke den tidligere Florida-guvernøren som favoritt.

- Hvem tror du trekker det lengste strået?

- Marco Rubio, senator fra Florida. Han er mye yngre, han heter ikke Bush, han har cubansk familiebakgrunn og han er et vanlig menneske.

Det har lenge vært ventet at Jeb Bush ville prøve seg som presidentkandidat. Han har de siste ukene vært på en Europa-turne og besøkt Tyskland, Polen og Esland. I Tyskland møtte han den tyske regjeringssjefen Angela Merkel fra det konservative partiet CDU. Søndag la han ut en Twitter-melding med slagordet «Jeb! 2016», så det er vel neppe tvil om hva han sikter mot.

KLAR MED KAMPANJE: Denne Twitter-meldingen la Jeb Bush ut søndag:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.