- Jeg ble mishandlet av mamma

Foto: Helmut Fohringer (AP)

Josef Fritzl (73) forteller retten om sin vonde barndom.

16.03.09 17:20

- Jeg hadde en veldig vanskelig barndom, sa Fritzl med skjelvende stemme da han forklarte seg under rettssaken i St. Pölten mandag.

- Jeg var uønsket av min mor. Hun fikk meg da hun var 42. Hun ville rett og slett ikke ha noen barn og behandlet meg deretter. Jeg ble slått, sa den tiltalte.

Fritzl har erkjent straffskyld for voldtekt, incest, overgrep og frihetsberøvelse, men nekter skyld for drap og slaveri. Strafferammen for drap er livstid i fengsel, og slavehold har en strafferamme på 20 år, mens de resterende tiltalepunktene utgjør til sammen en strafferamme på 15 år.

Levd et vanskelig liv
I tolvårsalderen skal han ifølge seg selv ha tatt et oppgjør med moren og sagt at han ikke lenger ville tolerere mishandlingen og ville forsvare seg.

Fritzl skal ha hatt et dårlig forhold til moren til tross for at han bodde sammen med henne fram til hennes død i 1980. Men han sa at moren også hadde levd et vanskelig liv.

- Hun hadde heller ikke det beste livet. Hun vokste opp på en gård og måtte begynne å arbeide allerede i åtteårsalderen, sa han.

Statsadvokaten Christiane Burkheiser hevdet i retten at Fritzl ikke vekslet ett eneste ord med datteren i løpet av de første årene hun ble holdt fanget, skriver The Times.

Les også: - Livet mitt er ødelagt
Les også: Erkjenner ikke skyld for drap
Les også: I dag starter rettssaken

Burkheiser sa innledningsvis i retten at Fritzl brukte datteren Elisabeth som et leketøy.

- Josef Fritzl behandlet sin datter som sin egen eiendom. Han gjorde henne totalt avhengig. Han bestemte hva slags mat som ble tatt med ned til fangehullet. Han bestemte når maten skulle bringes ned, sa statsadvokaten, ifølge BBC.

Duften av kjelleren
Videre sa Burkheiser at Fritzl iblant voldtok Elisabeth i barnas påsyn. Burkheiser sendte også rundt en eske med klær og gjenstander fra kjellerbunkeren, slik at juryen kunne kjenne duften av rommet som var Elisabeths hjem i 24 år.

- Jeg har vært der nede to ganger og det er en morbid atmosfære. Det var fuktig og muggent, sa hun.

Fritzl ble raskt omdøpt til et monster i verdenspressen. Men advokat Rudolph Mayer insisterte på at hans klient var intet monster.

- Hvis du kun vil ha sex, så får du ikke barn. Et monster ville ha drept dem nede i kjelleren, sa Mayer i retten og poengterte at Fritzl hadde tatt med et juletre ned i fangebunkeren.

Tirsdag fortsetter saken mot Fritzl. Da vil juryen på fire kvinner, fire menn og tre fagdommere få se et videoavhør der Elisabeth forklarer seg.

Ingen av Fritzls ofre er til stede i rettssaken. Elisabeth Fritzl er rettssakens eneste vitne. Avhøret av henne finnes på et flere timer langt videoopptak, som blir avspilt i bolker.

Dom allerede torsdag?
En dom i saken kan falle så tidlig som torsdag, i stedet for fredag som planlagt. Det avhenger av den videre framdriften i rettssaken.

Dette opplyste rettsadministrator Franz Cutka sa på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Cutka, som opptrer som pressetalsmann, kunne ikke gi de mange mediefolkene noe informasjon om hva som ble sagt eller hva som hadde skjedd under første dag av rettssaken, både fordi han selv ikke hadde vært til stede og fordi det er referatforbud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.