- Jeg ble tatt med til en UFO

Foto: (Foto: Scanpix)

President i hardt vær etter TV-intervju.

09.05.10 19:06

Kirsan Ilyumzhinov (48), som er president både i Kalmykia og i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), hevder at han ble tatt om bord i et fremmed romskip som hadde kommet til jorden for å samle prøver.

Han sier også at han har flere vitner.

Uttalelsen falt i beste sendetid under et intervju med en lokal TV-stasjon, ifølge BBC.

Moscow Times har flere detaljer:

Det var 26. april Ilyumzhinov fortalte TV-verten Vladimir Pozner i Channel One at han tilbrakte natten med grønne menn.

De skal ha oppsøkt leiligheten hans i Moskva i september 1997. Presidenten var i ferd med å sovne da han hørte noen rope på balkongen. Han gikk dit og så en halvt gjennomsiktig tunnel som han gikk inn i og møtte menneskelignende vesener i gule romdrakter.

- Jeg er ofte blitt spurt hvilket språk jeg brukte for å kommunisere med dem. Kanskje det var på et annet nivå, mer som utveksling av ideer, sa Ilyumzhinov.

Han sier han fikk omvisning i romskipet, og kom tilbake først morgenen etter. Da var sjåføren og to andre i ferd med å sette i gang en leteaksjon fordi de ikke fant ham i den låste leiligheten.

«Jeg er ofte blitt spurt hvilket språk jeg brukte ... Kanskje var det på et annet nivå»

MER FRA NETTAVISEN SJAKK

Ber om etterforskning
Kalmykia er en sørvestlig republikk i den russiske føderasjonen, og nå reagerer det russiske duma-medlemmet Andre Lebedev.

Han har sendt brev til president Dmitry Medvedev og bedt ham etterforske saken.

Lebedev spør ikke bare om Iljumzjinov er skikket til å styre republikken. Han er også bekymret for at statsoverhodet - hvis han virkelig ble bortført - har avslørt statshemmeligheter og detaljer om sin egen jobb.

I brevet påpeker han også at hvis episoden ikke bare er en dårlig spøk, så er det en historisk hendelse og burde vært rapportert til Kreml.

Beskyldt for drap
Det er ikke første gang Kirsan Ilyumzhinov skaper overskrifter i internasjonale medier.

I 1998 ble presidenten og hans medarbeidere utpekt som drapsmenn etter at sjefredaktør Larisa Judina i Sovetskaja Kalmykia Segodnja ble funnet drept i en dam nær hovedstaden Elista.

Judina var i ferd med å undersøke økonomiske forhold ved et av Iljumzjinovs selskaper. Avisa sto generelt i sterk opposisjon til presidenten.

Fire ble tatt og dømt til langvarige fengselsstraffer. Dommeren klarte ikke å bevise bestillingsdrap, men i dommen het det at «drapet ble begått i den hensikt å sette en stopper for L. A. Judinas profesjonelle virksomhet».

Korrupsjonsrykter
Som president i sjakkforbundet FIDE har Iljumzjinov også vært omstridt. Han har vært president siden 1995, og har i alle år vært forfulgt av rykter om korrupsjon.

Samtidig har han brukt titalls millioner på å forvandle sin fattige republikk til et mekka for sjakkspillere, blant annet ved å bygge en hel landsby der han har arrangert flere store turneringer.

Iljumzjinov er mannen som kan velte Norge og Tromsøs drøm om å få sjakk-OL i 2014. Det er valg på ny president i sjakkforbundet til høsten, og tidligere verdensmester Anatolij Karpov stiller som kandidat.

Norge har valgt å holde seg nøytral i striden, men verdensener Magnus Carlsen har tatt Karpovs parti. Det spørs hvordan mannen som både er beskyldt for drap og korrupsjon reagerer på det...

(Kilder: BBC, Moscow Times, Wikipedia, Chessvibes, Chessbase)

ETT KLIKK UNNA: Nettavisen Sjakk på Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.