RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg ble torturert med rap-musikk

(Illustrasjonsfoto: EPA)
Sist oppdatert:
En libanesisk mann som har sittet i amerikansk varetekt i Irak, sier han ble torturert med høy rap-musikk.

Libanesiske Mohammed Jaber sier til nyhetsbyrået Reuters at han dro til Irak på pilgrimsreise for å se hellige muslimske steder. En irakisk taxisjåfør skal ha sagt til amerikanske tropper at Jaber og hans tre venner kjempet for Saddam Hussein, og overlot dem til amerikanerne for 100 dollar per stykk.

- De torturerte oss ikke fysisk, men de gjorde det psykisk ved å høyne volumet på rap-musikk hele dagen helt til det ble uutholdelig, og ved å ikke gi oss mat, sier Jaber til Reuters.

Ikke mat eller søvn
Han forteller at han og vennene først ble holdt fanget i seks dager med håndjern og hetter på. De fikk ikke mat eller søvn.

Senere ble de sendt til en fangeleir i ørkenen i Umm Qasr nær grensen til Kuwait.

- Livet var veldig hardt der inne, spesielt på grunn av været. På sommeren var det en ovn, og på vinteren var det kuldegrader, sier han.

Ifølge Jaber ble han holdt fanget sammen med flere hundre andre utlendinger, blant annet iranere, syrere, palestinere og sudanesere. De bodde i store telt som rommet 20 fanger.

Alvorlig skadet
På lørdag løslot de amerikanskledede styrkene i Irak Jaber, og sendte ham og syv andre arabiske fanger hjem.

Den internasjonale Røde Kors-komitéen sier tre av araberne ble alvorlig skadet mens de var i amerikanernes varetekt. Jaber sier de skadde tråkket på landminer mens de ryddet søppel for de amerikanske soldatene.

- Liker rap
Jaber forteller Reuters at han holdt én ting hemmelig for fangevokterne sine, i frykt for at behandlingen skulle bli enda verre:

- Jeg liker rap. Tenk deg om de hadde spilt jazz..

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere