*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg drepte Anna Lindh

Mijailo Mijailovic (25) som sitter fengslet for drapet på den svenske utenriksministeren Anna Lindh, har tilstått drapet.

07.01.04 13:43

Under et timelangt avhør har Mijailo Mijailovic forklart i detalj hva som skjedde da han drepte Anna Lindh. Det sier advokat Peter Althin ifølge nyhetsbyrået TT.

På oppfordring fra Althin ble det holdt et avhør av 25-åringen tirsdag. Da innrømmet han drapet 10. september i fjor. Advokaten vil ikke gå ytterligere i detalj om hva som ble sagt under avhøret.

Ifølge Althin kan Mijailovics tilståelse påvirke når rettssaken kan starte.

- Spørsmålet er om vi skal starte rettssaken nå eller senere. Det er mulig at min klient skal gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse før rettssaken og da vil starten for hovedforhandlingene forsinkes, sier Althin til TT.

Stockholm tingsrätt har ennå ikke tatt stilling til dette.

Mulig Nato-motiv
Tidligere har 25-åringen nektet for å ha hatt noe med drapet å gjøre. Et mulig motiv for drapet er Natos bombing av Serbia og Montenegro våren 1999. Utenriksminister Anna Lindh og statsminister Göran Persson støttet angrepene og uttrykte stor forståelse for dem.

Personer som stod Mijailovic nær, skal ha blitt hardt rammet av bombeangrepene. Men advokat Peter Althin aviser at motivet er politisk.

- Det finnes ikke noe politisk motiv i handlingen, sier advokaten til svensk TV 4.

Drept på kjøpesenter
10. september ble Sveriges utenriksminister Anna Lindh stukket ned med kniv på kjøpesenteret NK i Stockholm, og hun døde på operasjonsbordet dagen etter. Svensk politi satte i gang den største etterforskningen siden drapet på statsminister Olof Palme i 1986.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alberto Pellaschiar, AP

En 35 år gammel mann ble 16. september pågrepet, men løslatt en uke senere. Samtidig ble 25-åringen som nå er tiltalt for drapet, pågrepet og siktet.

Gode bevis
Politiet har opplyst at bevisene de har mot 25-åringen er gode. Blant annet skal hans DNA være funnet på drapsvåpenet.

Althin kommer ikke til å kreve ytterligere forhør. Det innebærer at tiltalen skal framlegges 12. januar som planlagt, og at rettssaken innledes senest en uke etter, det vil si 19. januar, dersom en psykiatrisk undersøkelse av Mijailovic forsinker prosessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag