RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg elsket Helge

(TV 2)
Sist oppdatert:
UPPSALA/OSLO (TV 2 Nettavisen): I dag snakker Åsa Waldau, Kristi Brud, om mannen hun elsket, men som hun senere har kalt «Slangen i paradis» .

- Jeg likte Helge veldig mye og elsket ham som en bror og venn. Det var veldig bra. Det var mye fart og spenning, og fremfor alt delte vi en visjon, sa Åsa Waldau i retten i dag, skriver Expressen.

- Helene stolte ikke på Helge
- Helene elsket Helge veldig mye. Helge gjordet det tidlig veldig klart at Helene hadde problemer med sjalusi. Helene forklarte dette med at Helge hadde problemer med å la holde seg unna jenter i Kristinehamn. Det har jeg kjent til. Det fantes et problem og Helene var bevisst på at hun ikke stolte på Helges omgang med andre jenter. Tross dette stolte hun på ham. Hun syntes nok selv at det var hun som var problemet. Vi pratet mye om dette, og hun ville overvinne dette. Helge snakket om at hun var en annen person bak låste dører. Helene var vanskelig mot ham. Han syntes forholdet var tungt med henne.

- Sint og sjalu
Hvordan da? ville aktor vite.

- Hun var sint og sjalu og ¿ det er vanskelig å forklare. Hun var dobbel. Spilte et spill foran mennesker. Jeg har ikke oppfattet henne som snur og gneldrete, men som glad og positiv. Jeg trodde på Helge hele tiden. Nå vet jeg ikke.

Waldau sa at Helge Fossmo ikke var spesielt mye borte fra Helene. Hun sa at han tilbrakte mye tid med forsamlingen, men at han også var mye hjemme og at han hadde hjemmekontor. I følge Waldau var Helene lite alene.

Bryter med Fossmo
Dette bryter kraftig med det Helge Fossmo har fortalt. Han sa at Helene opplevde at hun var svært mye alene hjemme, og at Waldau sa at hennes ønske om å ha Helge mer hjemme brøt med Gud. I følge Fossmo har Waldau også uttalt at Helene skulle taes "hjem til Gud" hvis hun ikke ble kvitt sin sjalusi.

- Jeg har aldri beskrevet Helene som uren og at hun skal taes hjem til Gud. Vi snakket alltid mye om våre problemer. Vi har en talemåte ”å dø fra seg selv”, det handler ikke om å dø fra jordlivet men å legge bort sitt ego, sa Waldau i retten.

Helges visjoner om døden
Waldau sa at hun aldri hadde snakket om at Helene skulle ”taes hjem til Gud” før hun døde. I følge henne var dette noe som Helge Fossmo trakk fram etterpå. Hun fortalte også at Fossmo hadde hatt visjoner om at hans kone skulle ”taes hjem” før hun døde 18. desember 1999.

- Jeg kan ikke bestemme hvem som skal taes hjem eller ikke. Dette er ikke noe skremmende for en kristen, å bli tatt hjem til himmelen, det er noe alle har som mål.

Jag kan inte bestämma vem som ska tas hem eller inte. Det är ingenting som är skrämmande för en kristen, att tas hem till himlen, det är något som alla har som mål.

Så Helge forfalske papirene
Åsa Waldau fortalte også at Helge Fossmo nødig ville sende obduksjonspapirene til Helene Fossmos foreldre. Årsaken var først og fremst at det på papirene sto at Helene hadde hatt store doser gift i kroppen da hun døde.

- Hva er det her? sa jeg og pekte lengst ned på obduksjonsprotokollen. Det var tablettene. "Kan jeg stryke over dette? spurte Helge. Ja, for å skåne Helenes foreldre fra noe (menigheten trodde den gang at Helene kunne ha forsøkt å tatt selvmord).

Nettavisen kommer tilbake med mer fra forklaringen.

Forsamlingen i Knutby mener hun er gift med Jesus, hun er den åndelige lederen, kvinnen som fikk Sara Svensson til Knutby, og ifølge Helge Fossmo er hun også kvinnen som dyttet Sara Svensson ut i desperasjonen som ledet til skuddene i Knutby.

Kristi Brud ba om å bli fraktet inn i rettslokalet bakveien da hun torsdag kom til rettssalen. Det fikk hun innvilget. Årsaken er mest sannsynlig at hun er svært lite lysten på å treffe pressen på vei inn og bli avbildet.

Retten skal også ha tatt hensyn til at hun er pårørende i saken, i og med at det er hennes søster Alexandra som er ett av drapsofrene i saken.

Styrte menigheten
Det knytter seg stor spenning til hva Kristi Brud vil forklare seg om i retten torsdag. Den 38 år gamle kvinnen, som skal være den åndelige lederen i Knutby, har ikke tidligere blitt intervjuet.

Helge Fossmo har tidligere uttalt at alle i Knutby-menigheten har vært styrt av Kristi Brud.

- Innflytelsen hennes er betydelig. Alt er styrt av henne. Det er hennes ideologi som ligger til grunn for alt. Hun er en sterk ledertype, alle som får en lederposisjon i forsamlingen må godkjennes av henne. Det handler ikke akkurat om nestekjærlighet, har Fossmo tidligere uttalt.

- Slange i paradis
Kristi Brud har på sin side gitt utrykk for at Fossmo var «slangen i paradis».

- Hun påstår at hennes ordrer kommer direkte fra Gud, har en som har forlatt forsamlingen tidligere sagt til Expressen.

Bakgrunnen for betegnelsen «Kristi Brud» er at hun i en seremoni har latt seg vie med Jesus.

Ifølge flere er det 38-åringen som dikterer hvilken livsstil den religiøse forsamlingen skal leve etter.

Låste seg inn med tenåringer
Torsdag skriver Expressen om hvordan Kristi Brud ble sparket fra pinsemenigheten i Uppsala i 1993, like før hun kom til Knutby.

Kent Kramnell, konsulent i pinsemenigheten i Uppsala, sier Kristi Brud hadde lange nattlige seanser med menighetens tenårige jenter og gutter. Ifølge noen av ungdommene skal hun ha stengt seg inne på soverommet med noen av sine «favoritter» på nattestid.

- Vi andre måtte stå utenfor eller gå hjem. Vi fikk vite at vi ikke dugde, sier en av ungdommene til Expressen.

- Hun hadde sine favoritter, de som stod henne aller nærmest. De elsket Gud. Så var det de andre som ikke fikk være med, som var mindre verd, forteller en annen.

Både Kramnell og ungdommene forteller at hun fikk en veldig makt over ungdommene.

- Frøet til det som har skjedd i Knutby sådde Åsa Waldau allerede i sin tid i Uppsala, sier Kramnell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere