- Jeg er både skuffet og overrasket

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Men Obamas budsjettforslag kan likevel bidra til å revitalisere romfartsvirksomheten.

02.02.10 19:43

President Barack Obama la fram sitt budsjettforslag for 2010 mandag. Budsjettet er på svimlende 3,8 billioner amerikanske dollar, og Obama spår et underskudd på 1,5 billioner dollar.

Dette innebærer omfattende kutt på hjemmebane. Blant annet har Obama valgt å skrape NASAs prosjekt med å sende astronauter tilbake til månen.

Store forventninger
Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard mener Obamas budsjettforslag er både overraskende og skuffende.

- Umiddelbart så ble jeg både skuffet og overrasket. Jeg er skuffet fordi undertegnede og verden har hatt store forventninger til at mennesker igjen skal besøke månen og lage bemannede baser, sier Ødegaard til Nettavisen.

Etter planen skulle NASA forsøke å sende folk opp til månen allerede innen 2020. Ødegaard sier det likevel lå litt i kortene at måneprosjektet kunne bli skrinlagt som en konsekvens av finanskrisen.

- Men når jeg sier at jeg er overrasket, så er det fordi Obama har satset mye på realfag. Han vet at et slikt prosjekt som dette kan løfte realfags status voldsomt, slik vi så det gjorde under måneferdene på 1960- og 1970-tallet. Mange fikk inspirasjon og utdannelse i forbindelse med måneferdene, sier han.

Oppmuntre private aktører
Hensikten med det nye måneprosjektet var å bruke månen som et springbrett til Mars. Derfor kan drømmen om å sende mennesker til den røde planeten bli satt på vent.

- Det er ganske synd fordi vi nå er kommet så langt i teknologisk og kunnskapsmessig utvikling, så det er naturlig å bruke månen som det neste trinnet. Vi får en forsinkelse og avbrudd på noe som alle vet er nødvendig, nyttig og spennende, sier Ødegaard.

- Men, det er et MEN, sier Ødegaard.

Obama vil nemlig bevilge penger til NASA som de skal brukes til å oppmuntre og stimulere private aktører til å bygge, skyte opp og operere egne romfartøy.

- Det som er interessant er Obamas nye planer om å omforme NASA som en kontrollorganisasjon og benytte private aktører til romvirksomhet. Det kan være spennende og fremtidsrettet. Vi har jo sett klare tegn på at private aktører har kommet sterkt på banen de siste årene, sier han.

Og Ødegaard tenker ikke bare på kommersiell romturisme.

- Det er konkrete planer om kommersiell bemannet romvirksomhet til romstasjonen og månen, og man har begynt så vidt å tenke på Mars. Dette kan være vel så effektivt som hvis NASA selv skulle stått for dette, sier han.

Andre land kan ta ledelsen
Seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, tror også at private aktører kan komme sterkt på banen.

- Ja, det skal du ikke se bort ifra. Når du ser på oppskytninger av satellitter, så er det de kommersielle aktørene som dominerer. Men det er et stort steg fra å skyte opp en boks med elektronikk til å sende opp levende mennesker, sier Brekke til Nettavisen.

Men Brekke påpeker at andre nasjoner kan også komme på banen. Både Kina og India har flørtet med tanken om bemannede reiser til månen.

- Man skal ikke se bort ifra at andre land vil ta ledelsen. Men det er jo litt synd at NASA, som er flaggskipet i verden når det gjelder å utforske rommet, ikke får den støtten de selv mener de trenger, sier Brekke.

Revitalisere romfarten
Ødegaard tror nå at private aktører vil kunne se på andre løsninger som tidligere er blitt avskrevet av NASA.

- Vi ser på ting som romheiser som et NASA-utvalg omtalte i 2002, og dette er nok det som har det sterkeste potensialet når det gjelder å revolusjonere romvirksomheten. Men det er noe NASA selv ikke har satset på. Så det kan godt hende at det Obama la fram i går vil være med på revitalisere romfarten.

- Det er skuffende på kort sikt, men muligens spennende på lang sikt, understreker Ødegaard.

Les også: Obama knuser Bushs drøm

Et av NASAs store satsingsområder har også vært å søke etter liv på andre planeter, deriblant Mars. Ødegaard tror ikke at Obamas budsjettforslag vil umiddelbart sette en stopper for den videre jakten på liv i verdensrommet.

- Det er mange prosjekter som kommer til å lide under dette budsjettforslaget. Men det er en rekke prosjekter i gang som i seg selv vil bety mye for leting etter liv i verdensrommet. Det er blant annet et prosjekt hvor man undersøker tre marssteiner som er kommet til jorden på egen hånd. Dette prosjektet vil ikke bli rammet av budsjettforslagene, sier han.

- I tillegg er det observatorier i rommet som undersøker og leter etter mulige beboelige planert. Så vi kommer til å finne det. Og i tillegg er Europa med på ganske mye. Det er ikke bare NASA som utfører den type forskning, så jeg tror ikke den type forskning kommer til å lide så mye, sier han.

Kan snart finne utenomjordisk liv
Ødegaard mener man allerede i løpet av 2010 kan finne tegn på at det har vært liv på Mars.

Og når det gjelder å finne andre planeter som kan støtte liv:

- Det kan skje når som helst, sier Ødegaard.

Obama mener måneprogrammet, som ble lansert av forgjengeren George W. Bush, er overbudsjettert, ligger langt bak timeplanen og mangler nyskapning.

- Det er synd at NASA ikke får økt bevilgning fordi dette med romforskning og romferder er viktig på lang sikt, men på en annen side ser jeg at det er vanskelig å bruke så mye penger på måneferder. Det har jo vært diskusjoner om man skal dra til månen eller dra direkte ut dit man ikke har vært før, som Mars og asteroider. Men om det er den beste løsningen, vet jeg ikke, sier Brekke.

Obama må derimot få godkjent budsjettforslaget i Kongressen, og det er ikke alle som er like begeistret for forslaget om å kutte bevilgningen til NASA.

- Presidentens utkast til NASA-budsjett er begynnelsen på dødsmarsjen for fremtidige amerikanske menneskelige romreiser, sier den republikanske senatoren Richard Shelby, melder BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.