- Jeg er bare passe ond

Foto: Elaine Thompson (AFP/Scanpix)

På en skala der 1 er snill og 5 ond, gir seriemorderen Gary Rigdway seg selv en treer.

07.11.03 12:55

Advokatene til Gary Ridgway, som har innrømmet å ha drept på 48 kvinner, sier at han er en hyggelig og høflig mann. Selv mener han at han bare er sånn passe ond.

På en "ondskaps-skala fra 1 til 5" plasserer Ridgway seg selv midt på treet. Årsaken er at han ikke torturerte sine ofre før han drepte dem.

Forsvarerne gir seriemorderen de beste skussmål.

- Han er virkelig en hyggelig mann på tomannshånd, sier advokat Mark Prothero i et intervju med CNN.

Uoppklarte drap
Det hersker stor usikkerhet rundt hvor mange mennesker Ridgway faktisk har drept. Han har innrømmet 48 drap i en avtale med påtalemyndigheten som sikrer at han slipper dødsstraff.

Onsdag svarte han «ja» uten å blunke da en representant fra aktoratet og en dommer spurte ham 48 ganger om han hadde begått drap, skriver Reuters. Han blir tydelig mer avslappet og komfortabel i situasjonen han er kommet i.

Til politiet har Ridgway forklart at han drepte så mange prostituerte som mulig fordi han hatet dem og regnet med at det ville ta lang tid før de ble meldt savnet.

- Jeg plukket ut prostituerte fordi jeg trodde jeg kunne drepe så mange jeg ønsket uten å bli tatt, har han forklart.

Vurderte å drepe moren
Videre har Ridgway fortalt politiet om intrikate planer for å lure ofrene, hvordan han overveide å drepe moren sin og eks-konene, og hvordan han holdt likene av sine ofre i nærheten så han kunne ha sex med dem i dagevis etter at de var drept.

- Det var et uttrykk i øynene hans, en slags tilfredshet i ansiktet, om at han hadde lurt etterforskerne selv om han nå er tatt, sier sheriff Dave Reichert i Kings County.

Kriminologer mener Ridgway antakelig nyter oppmerksomheten som blir ham til del, og tror han kan innrømme flere drap for å beholde plassen i rampelyset.

Det er nemlig ikke manko på uoppklarte drap, verken i distriktet rundt Seattle i den amerikanske delstaten Washington eller på den kanadiske siden av grensen. Ridgways merittliste kan derfor lett bli mye lengre.

- Nyter rampelyset
- Det er opplagt at han nyter dette. Jeg vil ikke bli overrasket om han er ekstremt samarbeidsvillig med etterforskerne for å få opp dødstallet, sier Scott Thornsley, som underviser om seriemordere ved Mansfield University i Pennsylvania, til Reuters.

Den 54 år gamle lastebillakkereren Gary Leon Ridgway drepte sporadisk i hvert fall fram til 1998. Han kan ha begynt karrieren som drapsmann så tidlig som på 1970-tallet, selv om hans første kjente ofre dukket opp i 1982 i Green River ved flyplassen i Seattle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.