*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er ikke kjeltring

Foto: STR (Montasje)

Islandsk bakmann snakker ut.

09.03.10 08:43

Lørdag og natt til søndag ble det klart at islendingene sier et rungende nei til den foreslåtte Icesave-avtalen. Det er lite trolig at folkeavstemningen fører til noen politisk krise og endringer i forhandlingene med Nederland og Storbritannia.

Islands statsminister, Jóhanna Sigurdardóttir, betegnet folkeavstemningen som meningsløs og holdt seg hjemme på valgdagen. Hun vil samtidig fortsette som statsminister, og trolig vil opposisjonen ikke motsette seg dette.

- Ikke kriminell
Björgólfur Thor Björgólfsson og faren Björgólfur Gudmundsson, tidligere eier og styreleder i fotballklubben West Ham, eide 41 prosent av aksjene i Landsbanki før den kollapset i oktober 2008.

Denne islandske banken konstruerte i sin tid internettbanken Icesave. Banken som først ble startet i Storbritannia, og senere i Nederland, brukte høye renter for å lokke til seg kunder, i en tid da analytikere allerede hadde advart om at bankene var finansielt ustabile.

I dokumentarfilmen «Maybe I Should Have» nekter han for å ha gjort noe galt, ifølge The Telegraph.

På spørsmål om hva han vil si til dem som hevder at han er kriminell sier han følgende:

- Jeg har ingenting å si til dem. Jeg er ikke en kriminell og har aldri vært det, før han tar av seg mikrofonen og går vekk.

På spørsmål om hva som skjedde med bankens penger forklarer bankmannen at mye har forsvunnet i løse luften.

- Når du taper kapital på denne måten, går mye av pengene til pengehimmelen. Verdiene som har blitt visket bort fra aksjemarkedene, innskuddene i bankene og investeringsfond har forsvunnet i løse luften. Det er en vanlig misforståelse å spørre: hvor tok pengene veien?

Formuen til Björgólfsson ble i fjor estimert til en milliard dollar av Forbes, noe som var et fall fra tidligere anslaf på 3,5 milliarder dollar.

400.000 rammet
Rundt 400.000 britiske og nederlandske kunder puttet pengene i Icesave-banken. De britiske og nederlandske bankkundene ble kompensert gjennom de respektive landenes bankgarantier, etter at Icesave kollapset i oktober 2008. Nå vil Nederland og Storbritannia ha tilbake pengene de betalte ut.

Opp til 90 prosent av de tapte pengene kan bli dekket inn gjennom salg av eiendelene i Landsbanki. Likevel ønsker Storbritannia og Nederland at Island skal stille med en statlig garanti for hele beløpet.

Kan ramme EU-søknad
Samtidig med oppladningen til folkeavstemningen har Nederland og Storbritannia nærmet seg Islands ønsker i Icesave-avtalen. Dermed kan det gå i mot en endret avtale i løpet av kort tid.

Fra Nederland og Storbritannia var det få umiddelbare signaler i etterkant av den islandske folkeavstemningen.

Likevel gjorde den nederlandske utenriksministeren det klart at en Icesave-avtale er viktig for behandlingen av Islands EU-søknad. Øylandet søkte i fjor høst om EU-medlemskap, men er avhengig av at alle de 27 EU-landene godkjenner det nye medlemmet.

Gunnar Sigurdsson, som har laget dokumentaren, har forsøkt å følge milliardene som de islandske bankene tapte. Denne ferden har brakt filmskaperen til steder som London, Guernsey, Luxembourg og Jomfruøyene, ifølge The Telegraph.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.