RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

- Jeg er Iraks president

Sist oppdatert:
- Jeg er Saddam Hussein, jeg er presidenten i Irak og jeg vil forhandle, sa Saddam Hussein da han ble trukket ut av sitt gjemmested.

Saddam Hussein ble funnet i et lite hull i jorden ved en gård utenfor hjembyen Tikrit. Da de amerikanske soldatene åpnet lemmen til hullet, ble de overrasket.

- To hender kom fram. Personen ville helt klart overgi seg. Det vi fant, overrasket oss. Vi forestilte oss ikke at det ville være så ydmykt og enkelt, sier oberst James Hickey, som ledet de amerikanske soldatene som pågrep Saddam Hussein.

- Jeg vil forhandle
Det Saddam sa, gjorde det enda tydeligere at han ville overgi seg.

- Jeg er Saddam Hussein, jeg er presidenten i Irak og jeg vil forhandle, sa Saddam ifølge de amerikanske soldatene. Svaret han fikk, var:

- President Bush hilser.

Pågripelsen ble gjort etter at Saddam var sveket av et medlem av sin egen klan. I løpet av de siste dagene hadde de amerikanske styrkene arrestert 5-10 medlemmer av familier som alltid har støttet Saddam. En av disse kom til slutt med opplysningene som førte til at Saddam ble funnet.

Prater ikke likevel
Etter arrestasjonen har ikke Saddam vært like samarbeidsvillig som åpningsreplikkene skulle tyde på.

– Han har ikke vært særlig samarbeidsvillig, sier en etterretningskilde til Time Magazine. USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld bekreftet opplysningene.

– Han har ikke vært villig til å snakke, sa Rumsfeld til fjernsynsstasjonen CBS søndag kveld. Rumsfeld betegnet likevel Saddam som "føyelig eller resignert".

Hvor er han?
Saddam har nå sittet to netter i amerikansk fangenskap, og blir avhørt på hemmelig sted. En rapport sier at han ble fraktet til Bagdad internasjonale flyplass, som tidligere bar hans navn.

Ifølge den arabiske TV-kanalen al-Arabiya skal Saddam ha blitt fraktet til den amerikanske basen i Qatar. Det var fra denne basen hele krigen mot Irak ble koordinert i vår. De amerikanske myndighetene vil selvfølgelig ikke bekrefte opplysningene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere