Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er USAs mektigste kvinne

Nancy Pelosi og resten av demokratene får republikanerne til å skjelve av frykt.

Torsdag samlet den amerikanske kongressen seg etter juleferie og høstens valg. Den offisielle åpningen marker også en ny politisk æra i USA. For første gang på 12 år har demokratene kontroll over begge kamrene, Representantenes hus og Senatet, og i spissen for maktovertakelsen er en kvinne.

Torsdag kveld ble den demokratiske representanten Nancy Pelosi den første kvinnen i historien som leder Representantenes hus.

- Forandrer USA
- I dag skaper vi historie. I dag forandrer vi retningen til landet, sa Nancy Pelosi før åpningen av Kongressen torsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Som leder for Representantenes hus er den 66 år gamle fembarnsmoren Nancy Pelosi den tredje mektigste folkevalgte etter presidenten og visepresidenten.

Pelosi selv var ikke snauere enn at hun kalte seg selv USAs mektigste kvinne under en tale onsdag.

- Jeg er den mektigste kvinnen i USA, erklærte Nancy Pelosi foran begeistrede tilhørere onsdag, ifølge Washington Times.

Liberal aborttilhenger
Nancy Patricia D'Alesandro ble født i 1940. Etter at hun hadde studert i Washington, giftet seg med Paul Pelosi og flyttet til California. Her ble han rik på eiendom, mens hun gjorde karriere i det demokratiske partiet. I 1987 ble hun valgt inn fra det liberale San Francisco.

Selv er Pelosi regnet som en ultraliberaler i det sosialt konservative USA. Som aborttilhenger står hun langt fra sin katolske familie og mange andre amerikanere. Samtidig har hun grepet fatt i ett av de største problemene blant amerikanske folkevalgte, nemlig korrupsjonen.

Slagplanen mot korrupsjon
Pelosi har gjort et stort poeng ut av demokratenes «storrengjøring». Demokratene har lagt en slagplan for de 100 første timene i maktsetet hvor de skal fremme og vedta en rekke lovforslag. Her er agendaen for de neste dagene, ifølge Reuters:

9. januar: vedta anbefalingene fra kommisjonen som etterforsket angrepene 11. september.

10. januar: øke den føderale minstelønnen for første gang på ti år.

11. januar: utvide stamcelleforskningen i landet.

12. januar: åpne for at myndighetene kan forhandle med produsenter om billigere medisiner.

17. januar: kutte i studielånsrenten.

18. januar: få en slutt på statlige subsidier til energiselskaper, og heller investere penger i fornybar energi.

Republikanerne krever rettigheter
Demokratenes valgseier har, ikke overraskende, vekket bekymring blant republikanerne. De er redde for å bli satt på sidelinjen, slik demokratene ble for 12 år siden.

Torsdag møtte den republikanske representanten Patrick McHenry pressen for å presentere et nytt lovforslag. «Minoritetens rettigheter» som forslaget blir kalt, skal sikre at republikanerne blir tatt med på råd i den politiske prosessen.

- Forslaget er basert på den samme teksten som Nancy Pelosi la frem i 2004, sa McHenry, ifølge Washington Post.

Det McHenry i nevnte, var at den republikanske ledelsen ignorerte forslaget i 2004.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget