*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har ikke lest Martine-boken

Foto: Scanpix (Fotomontasje)

Neste uke kommer boken om Martine-drapet. Les farens tanker om prosjektet.

05.02.11 12:31

Gjennom Martine-sakens snart 3-årige historie har vi som pårørende ønsket å holde en lav medieprofil. Viktige milepæler har imidlertid blitt kommentert på forespørsel. Dette fordi det har vært relevant for saken, dekningen har vært gjort på en god og ansvarlig måte og media har i perioder sågar vært oppfattet som vår eneste allierte.

Vi har dog takket nei til portrett- og personintervjuer i TV, radio, ukeblader og aviser. Dette både for å skjerme familien, men også for å redusere personfokus som kunne virke avsporende i forhold til sakens kjerne og fremdrift.

På samme måte har vi takket høflig nei til bokforespørsler selv om vi selvfølgelig alltid er glade for engasjement i Martines sak. Dog var en bokforespørsel fra en kvinnelig journalist i en herværende storavis noe vi ikke synes vi kom utenom. Mariannes Vikås uredde og kritiske intervjuer med myndighetspersoner var noe vi hadde lagt spesielt merke til gjennom sakens forløp, og gjorde at hennes tanker om et bokprosjekt måtte lyttes til.

Mariannes interesse for forfatterskap og med et av Norges største forlag i ryggen gjorde at vi valgte å stille opp for intervjuer om Martine-sakens menneskelige sider. Men kun på én betingelse; at ingen i familien skulle ha noe å gjøre med bokens øvrige innhold eller økonomiske aspekter på noen måte. Boken skulle være forfatterens – ikke vår.

I en utfordrende internasjonal sak som denne hadde det kanskje vært naturlig med en mer rutinert forfatter enn en debutant på Martines egen alder. På den annen side; var det noen som fortjente å få virkeliggjort et bokprosjekt som dette var det nettopp en ung debutant som på en moden måte hadde vist at hun kunne og ville noe med denne saken. Dessuten sikret forfatterens journalistisk bakgrunn en profesjonell og metodisk tilnærming til fakta og faktagrunnlag.

Kreativitet, mot og grundig research er viktig i en pågående internasjonal sak som denne. Mariannes tillitvekkende fremtreden gjorde at hun evnet å komme under huden på folk, og dette har nok vært viktig i kilde- og relasjonsarbeidet.

Jeg har fått tilbud om, men valgt å avstå fra, å lese boken før publisering. Men så vidt jeg forstår fra forlaget utgjør Mariannes bokprosjekt et banebrytende, uredd og samfunnsnyttig forfatterskap. Kanskje vil dette sågar kunne bidra til bedre rettssikkerhet for hele det internasjonale samfunn.

Odd Petter Magnussen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag