*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg hjalp Gud litt

UPPSALA (TV 2 Nettavisen): Helge Fossmo sier at han sendte anonyme sms-meldinger «for å hjelpe Gud litt» med å oppmuntre Sara Svensson. Den tidligere pastoren innrømmer å ha syndet grovt med sine elskerinner.

27.05.04 14:22

Fossmos forklaring tidligere torsdag:
Del 2: - Alexandra var opprørsk
Del 1: - Har ingen grunn til å lyve

Klikk på bildet for å forstørre.

Det kommer til å bli en lang dag i retten for drapstiltalte Helge Fossmo. Statsadvokat Anne Sjöblom kjørte knallhardt på anonyme sms-er, påstått e-post, hva Fossmo har sagt til Sara Svensson, og pastorens forhold til sine mange kvinner.

Åndelig allianse
Helge Fossmos forklaring i Uppsala tingrett har på de fleste punkter samstemt med den historien Sara Svensson har fortalt. De to fikk nær kontakt i 2001 da de var i forbønn for Kristi Brud. Han beskrev deres forhold som en allianse i den åndelige striden for Kristi Brud.

Fossmo fortalte hvordan de pinseaften 2001 hadde samleie for Gud, og at Sara Svensson flyttet inn på soverommet hans etter hans anfall i juni 2001.

Klikk på bildet for å forstørre.

- På dette tidspunktet koblet jeg min helse med den åndelige striden. Da var det naturlig at Sara ville være ved min side, for vi sto så tett i striden for ÅW (Kristi Brud). Jeg er ikke enig i beskrivelsen at jeg ville ha Sara i soverommet. Vi ville dette begge to. Fra den dagen var Sara hos meg hele tiden i åtte måneder, sa han.

Hva gjorde dere da? spurte Sjöblom.

Jeg vet ikke i dag hva som var suggesjon eller virkelighet. Slik jeg så det da, var det åndelige opplevelser - en strid mot ånder som sto imot ÅW - der Sara sto som en støtte ved min side. Når jeg ikke hadde disse kampene var vi sammen, så på film og snakket, svarte Fossmo.

Kamp med djevelen
Han fortsatte med å fortelle om hvordan han i perioder, gjerne om natten, fikk smerter som han oppfattet som kampen med djevelen.

- Jeg fikk mye smerte i kroppen. Jeg hadde opplevelser som ¿ ja

-Kom smerten plutselig?

- Den kunne komme plutselig eller smygende.

- Hvordan kom du over disse smertene?

- Det vet jeg ikke. Det var forskjellig. Det sluttet alltid med at vi elsket.

- Det var ikke slik at du simulerte en sykdom for å ha Sara hos deg?

- Nei, absolutt ikke.

- Hvor var J (Saras ektemann på tidspunktet)?

- Han syntes det var tøft å være uten Sara, slik Alexandra syntes det var tøft å være fra meg. Det var jo slik at dette var en åndelig strid for ÅWs skyld. Folk i allmennhet syntes det var fint at vi ofret så mye. Samtidig som ÅW hele tiden har ment det var rett, har hun også hele tiden hatt vanskelig med å akseptere min og Saras relasjon. Hun syntes det var vanskelig at vi kom så nære. (ÅW er også Alexandra Fossmos søster)

Klikk på bildet for å forstørre.

- At du var forelsket i Sara kom først i det 13. forhøret. Hvorfor erkjente du ikke tidligere at du var forelsket i Sara?

- Det tok en tid å legge ned alle mine forsøk på å beskytte min anseelse.

Guddommelig kjærlighet
- Sara har sagt at du beskrev deres forhold som et en himmelsk kjærlighet?

- Ja, det var ÅW som allerede i 1997 hadde begynt å beskrive relasjonen vi da hadde som en himmelsk kjærlighet

Hva er en himmelsk kjærlighet?

- Hva jeg mente da, i dag ser jeg annerledes på ting, det er å elske et annet menneske så dypt at det kan ligne en forelskelse, men det er ingen kjødelig kjærlighet men en kjærlighet som eksisterer i himmelen der alle kan elske hverandre fritt. Får man en renhet kan man også oppleve dette på jorden.

- Hva med samleie som lydighet mot Gud. Hadde dere det?

- Både og. Ganske tidlig begynte Sara og jeg å snakke om ting som gikk utover normale grenser. Det var mye som skjedde utenfor normale grenser. Normale grenser hadde begynt å bli visket ut i Knutby.

Helge Fossmo fortalte hvordan han og Sara begynte å fortelle forsamlingsmedlemmer i Knutby om deres forhold, men hvordan ÅW (Kristi Brud) ikke støttet dem i troen på at de skulle skille seg fra sine daværende partnere, og gifte seg.

- Vi sa dette til ÅW. Hun syntes det var så slitsomt å høre at hun sa at «da vil jeg gå hjem først, for jeg vil ikke være her når det skjer». Senere, etter et møte, sa hun at det var djevelen som gjennom Sara ville ødelegge meg og at det skulle ødelegge for ÅW. Vi skulle legge ned planene (om giftemål), men ikke la dette ødelegge striden (med djevelen). Sara ble derfor likevel igjen fordi striden fortsatte.

- Det ble til at Sara var en djevelens redskap for å ta meg og gjennom det ÅW. Hun ble mer og mer demonisert

- Er det ikke slik at du framstilte henne slik?

- Absolutt ikke. Det er ikke en god reklame det som kommer fram nå, for noen. Jeg har mange ganger sittet i samtaler med ÅW der hun forhørte meg om hvordan det går med Sara. Jeg sluttet aldri å elske Sara. Jeg fikk påpakning for at jeg selv var for snill mot Sara.

Fossmo innrømmet likevel at han mot slutten av 2003 var slem mot Sara Svensson.

- Har det vært slik at du har fortalt for henne hvor ekkel og hovmodig hun var og avsluttet med å si at du elsket henne?

- Ja omtrent. Jeg skulle ikke beskrive det slik men, ja det var noe slikt.

E-posten
Helge Fossmo fortalte også om e-posten han hadde fått. E-posten som Sara Svensson fortalte hadde betydd så mye for henne.

- Mannen som sendte e-posten sa at Gud hadde sagt til ham at jeg hadde mistet min første frue og at jeg ville mistet min andre frue, men at Gud hadde en kvinne i beredskap. Slik det var da, trodde jeg det var Sara Svensson.

- Det kom veldig beleilig synes du ikke det (e-posten kom rett etter at ÅW hadde sagt nei til deres forhold.)

- Jo.

- Var det ikke du som skrev e-posten?

- Nei, det har jeg ikke gjort.

- Det domenet du har sagt denne e-posten kom fra, ble ikke registrert før to år etter at du fikk e-posten. Har du forklaring på det?

- Nei det har jeg ikke.

Ville hjelpe Gud
Fossmo innrømmet også at han har hatt en samtale med Sara Svensson om hvorvidt hun kan drepe et menneske eller ikke.

- Jeg opplevde det som kun funderinger fra hennes side. Jeg utbrøt da: «kunne du ha drept et menneske?» som i undring. Jeg var ikke enig med Sara i hennes funderinger om å drepe et menneske, og trodde at tanken hadde forlatt henne, sa Fossmo.

Helge Fossmo innrømmet også å ha sendt tre anonyme sms-meldinger.

- Hvorfor sendte du det anonymt?

- Jeg ville hjelpe Gud litt, for Sara tok ikke mitt ord for sikkert. Jeg ville gi henne en oppmuntring som hun ikke skulle vite kilden til. Etter hvert ble ikke problemet Saras synd, men at hun trodde at hun ikke skulle få nåde, sa Fossmo.

- De kom nettopp i tiden da du spurte Sara om hun kunne drepe et menneske?

- Ja.

- Hva mener du men å "agere sikkert".

- At man ikke skal være fortvilet.

- Og hva menes med for hennes skyld og for hans skyld?

- For hans skyld er alltid Jesus. For hennes skyld er for ÅW.

- Hva med «må det skje»?

- Det har jeg aldri skrevet.

Forholdet til kvinnene
- Kan du beskrive rollene til Sara, Alexandra og AL (Daniel Lindes kone). Når startet forholdet til AL?

- Det var i slutten av september (2003). Jeg har alltid likt henne, men ikke mer enn som søster. Under høsten fikk vi mer å gjøre med hverandre. Enda en gang, jeg er ikke så stolt over min historie når det gjelder kvinner, men ennå en gang oppstår forelskelse. Vi går ut på spaserturer, treffes i smug, og det fører til et forhold, svarte Fossmo.

Fossmo fortalte hvordan han egentlig skulle hjelpe AL og Daniel Linde i deres ekteskap, men at han istedenfor tok ALs parti.

- Daniel har sagt at han følte seg som en hakkekylling og en søppeltønne. Kan du støtte det?

- Jeg forstår at han opplevde meg som dobbel og falsk. I november og desember var jeg absolutt ikke snill med ham.

- Hva med Alexandra?

- Mot slutten av sommeren 2003 forsøkte jeg å ta Alexandra til mitt hjerte slik en kvinne skal elske en mann. Det gikk ikke så bra. Hun var som en husmor og den som tok vare på barna.

- Hva med Sara Svensson i dette?

- Jeg vet det høres ille ut men jeg elsket både AL og Sara.

- Du har sagt at Sara var mer for seksuell nytelse?

- Jeg kjente mer for henne enn som så, men i praksis var det jo slik.

- Og AL?

- Hun ville jeg dele mitt liv med. Til henne sa jeg at jeg heller lever med deg og tar en hvilken som helst jobb enn å være pastor. For AL var det fint. Hun elsket ikke pastoren slik Sara gjorde. Sara sa hun alltid ville være sammen med en stor leder.

TV 2 Nettavisen følger Fossmos forklaring utover dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.