RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg hørte en høy lyd og følte at båten begynte å krenge med det samme

Sist oppdatert:
Skoleutflukt endte med tragedie.

Skoleutflukten endte med en tragedie da en ferje med 459 passasjerer, flertallet av dem skoleelever, på kort tid krenget over og sank utenfor den sør koreanske kysten. 291 personer er fortsatt savnet etter forliset.

Av de fire som er bekreftet omkommet er én student og et kvinnelig besetningsmedlem.

En tjenestemann er svært bekymret over at så mange er savnet. Han nådde fram til skipet bare en time etter at nødsignalet hadde gått.

– Skipet var nesten helt sunket da jeg nådde fram. Svært mange må ha blitt fanget inne i skipet, frykter tjenestemannen som ikke ville oppgi navnet sitt til AFP.

Forliset fryktes å bli Sør- Koreas verste katastrofe på 20 år.

Ferja hadde 459 passasjerer, rundt 300 av disse var sørkoreanske skoleelever som sammen med 14 lærere var på vei til den populære ferieøya Jeju.

Onsdag formiddag var 164 mennesker bekreftet reddet. De fleste skal ha blitt reddet av små fiskebåter og andre kommersielle skip som var først fremme ved havaristen.

Dramatiske fjernsynsbilder viste at flere passasjerer skled hjelpeløse ned i vannet fra den bratte dekket, mens andre klamret seg fast i gummibåter. Hjelpemannskaper fra det som trolig var et fiskefartøy, gjorde sitt beste for å redde menneskene opp fra vannet.

Se video fra den dramatiske redningsaksjonen øverst i artikkelen.

På grunn?

Det er ikke kjent hva som var årsaken til forliset, men overlevende har fortalt at ferja plutselig stanset, noe som kan tyde på at den hadde gått på grunn.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SØKER: Mannskap fra havnepolitiet søker etter savnede ved skipet "Sewol" onsdag.

– Det kom en veldig høy lyd og båten begynte umiddelbart å krenge til en side, opplyste Kim Song-muk, en av de voksne passasjerene som var blitt reddet.

– Folk kravlet og klatret for å komme seg opp til øverste dekk, men det var vanskelig fordi dekket skrånet kraftig, forteller Kim til nyhetskanalen YTN.

– Jeg hørte en høy lyd og følte at båten begynte å krenge med det samme. Noen av vennene mine falt og skadd seg. Vi hoppet i vannet og ble hjulpet opp av redningsbåter, opplyser en student.

Panikkslagne foreldre

Panikkslagne foreldre samlet seg på den videregående skolen i Ansan, desperate etter å høre nytt. Det ble meldt om kaotiske scener, der foreldre skrek i fortvilelse og desperate forsøkte å ringe sine barn.

– Datteren min ble reddet sammen med ti andre studenter, hun måtte hoppe i sjøen, forteller en kvinne til YTN.

Etter at ferja la seg over på siden, skal passasjerene ha fått beskjed om å hoppe i sjøen.

Passasjerferja befinner seg utenfor den sørvestlige delen av Korea-halvøya. Været i området ble beskrevet som fint, med moderat vind og sjø. Men vanntemperaturen er ganske lav, og holder i overkant av 12 grader.

Storstilt leteaksjon

Sør- Koreas president Park Geun-hye ba umiddelbart alle tilgjengelige fartøyer og spesialtrente dykkere om å dra til ulykkesstedet for å bidra i redningsaksjonen.

Etter hvert kom den sør koreanske marinen til og helikoptre bidro til å heise folk opp fra sjøen. Også den amerikanske marinen sendte skip for å delta i redningsoperasjonen.

Frykten er at mange av passasjerene er fanget inne i ferja. (©NTB)

SYNKER: På dette bildet tatt av den koreanske kystvakten er ferga Sewol i ferd med å synke.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere