*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg kan bli drept for å ha stilt opp naken

Foto: YouTube/faksimile

Frykter kampen mot islaminspirert grunnlov kan få henne drept.

03.01.13 15:31

Den egyptiske aktivisten Alia al-Mahdy stilte nylig naken i en protestvideo mot den nye, islamistinspirerte egyptiske grunnloven. Det gjorde hun foran Egypts ambassade i Stockholm sammen med to andre kvinner fra kvinneorganisasjonene FEMEN.

Det ble ikke særlig godt mottatt av andre i hjemlandet.

Nå har en annen egyptisk aktivist, Mahmoud Abdel Rahman, anmeldt Mahdy. Rahman krever nå at statsadvokaten fratar Mahdy hennes egyptiske statsborgerskap.

- Ved å stå der naken, så har hun besudlet Egypts omdømme, og gjort narr av religionen, skriver Rahman i klagen til statsadvokaten.

- Jeg kan bli drept
Over sin nakne kropp hadde Mahdy skrevet: «Sharia er ikke en grunnlov». Mahdy sier hun har mottatt flere drapstrusler etter nakenprotesten.

- Om jeg reiser tilbake til Egypt, så vil jeg bli fengslet, og jeg kan bli drept om det nåværende regimet forblir ved makten, sier hun til den uavhengige egyptiske avisen al-Watan.

Mahdy mener at den nye grunnloven i Egypt oppfordrer til kvinnediskriminering og vil bane vei for at kvinner blir fratatt flere rettigheter.

Nakenaktivisten har fått innvilget politisk asyl i Sverige, men ønsker å vende tilbake til hjemlandet til tross for at hun frykter å bli arrestert eller drept.

- Jeg vil gjerne fortsette min kamp for frihet fra Egypt, men akkurat nå så må jeg gjøre det fra utlandet, sier hun.

Angrer ikke
Til tross for de sterke reaksjonene, så angrer hun ikke på nakenstuntet.

- Det er ikke usannsynlig at jeg vil demonstrer naken igjen, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aliaa al-Mahdys blogg

Den nye grunnloven, som ble endelig vedtatt i slutten av desember, er svært omstridt og har blitt kraftig kritisert av opposisjonen.

Liberalere, kristne, feminister og venstreorienterte i Egypt har vært sterkt kritiske til prosessen som har ledet fram til den nye grunnloven.

Grunnloven ble nemlig utarbeidet svært raskt av en grunnlovsforsamling dominert av islamister fra Det muslimske brorskapet, som er den samme bevegelsen som president Mohamed Mursi tilhører.

Mursi ga blant annet seg selv utvidede fullmakter, som han senere ga fra seg som følge av store demonstrasjoner ved presidentpalasset.

Den nye grunnloven inneholder blant annet formuleringer om at sharia skal være den viktigste kilden for egyptiske lover.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Firoozeh Bazrafkan (hjemmeside)

Tidligere nakenprotester
Dette er ikke første gangen at Mahdy skaper reaksjoner ved å kaste klærne. I november 2011 postet kvinnen nakenbilder av seg selv på Facebook, Twitter og sin egen blogg. Det gikk også rykter om at hun tilhørte den egyptiske 6. april-ungdomsbevegelsen, noe hun selv avviste senere.

Bevegelsen, som fikk mye av æren for revolusjonen som førte til Hosni Mubaraks avgang i januar samme år, tok kraftig avstand fra kvinnen, og nektet for at hun var et medlem.

Den gang omtalte Mahdy protestaksjonen som en «frihetsrevolusjon».

Under nakenbildet på bloggen sin, oppsummerte hun hensikten med sin revolusjon slik:

«Still modeller som poserte nakne for kunststudenter på 1970-tallet for retten, gjem bort alle kunstbøker og ødelegg alle nakenskulpturene. Deretter kan du kle av deg naken og se på deg selv i speilet, og brenn de kroppsdelene som du forakter, for å kvitte deg med dine seksuelle komplekser for alltid. Gjør det før du slenger dine diskriminerende fornærmelser mot meg eller før du frarøver meg min ytringsfrihet.»

Fikk nakenstøtte
Mahdy skapte sterke reaksjoner i Egypt, men fikk støtte fra mange hold, deriblant hos den iranskdanske kunstneren Firoozeh Bazrafkan.

- Mahdy mener at Egypt ikke har ytringsfrihet. Jeg har kastet klærne for å støtte henne fordi jeg vet hvor mye det betyr at noen roper ut om hva som er i ferd med å skje i Egypt, sa Bazrafkan som lot seg avbilde naken i en støtteerklæring for Mahdy.

Kilder: Al Arabiya, NTB

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag