- Jeg kunne ikke stole på en gærning

Foto: (EPA)

Nok en gang prøver George W. Bush å forklare USAs krig mot Irak, og argumentene hans blir stadig mer fargerike. – Jeg kunne ikke stole på den gærningen, sier han i et ferskt TV-intervju.

08.02.04 15:51

Det går svært lang tid mellom hver gang George W. Bush gir eksklusive TV-intervjuer av denne typen.

Men i håp om å få amerikanerne til å forstå hvorfor USA gikk til krig mot Irak, selv om etterretningsinformasjonen om landets masseødeleggelsesvåpen etter all sannsynlighet var sterkt overdrevet, har Bush latt seg intervjue at NBC.

Intervjuet ble sendt søndag morgen.

- Saddam Hussein var farlig, og jeg kunne ikke bare la ham sitte med makten og stole på en gal mann, sa Bush i intervjuet med NBC-journalist Tim Russert.

- Han var en farlig mann. Han hadde kapasitet til å lage våpen, sa Bush.

- Tok helt feil
I januar sa sjefen for USAs våpeninspektører, David Kay, at USA hadde tatt helt feil når det gjaldt Iraks masseødeleggelsesvåpen. I intervjuet måtte Bush svare på om krigen hadde vært verdt de 530 drepte amerikanske soldatene og de mange tusen skadde.

Bush la vekt på at Kay også sa at Irak på mange måter var farligere enn USA trodde.

- Vi er i krig mot disse terroristene som kan skade Amerika og jeg har bedt USAs unge ofre seg i kampen, sa Bush.

- Saddam ingen trussel
Torsdag sa CIA-sjef George Tenet at CIA aldri hadde hevdet at Saddam Hussein var en umiddelbar trussel mot verdensfreden . Tenet sa også at etterretningsinformasjon aldri kan bli helt korrekt.

Samme dag innrømmet Bush for første gang at USA ikke har funnet de våpenlagrene de var sikre på at Irak hadde.

Fredag pekte Bush ut en komité på sju personer som skal granske etterretningsinformasjonen som ble brukt til å rettferdiggjøre krigen. Rapporten skal først legges fram i mars 2005, i god tid etter valget, og Bush håper trolig at den verste motstanden har lagt seg innen den tid.

Ser fram til debatt
Presidenten ble også konfrontert med dette i intervjuet:

- Jeg ville ikke legge press på dem. Dette et forsøk på å se det store bildet, på å få oversikt over USAs etterretningskapasitet. Det amerikanske folk vil få nok av tid til å vurdere om jeg valgte rett eller galt og om jeg tok en riktig eller en gal avgjørelse da jeg bestemte at Saddam Hussein måtte fjernes, og jeg ser fram til denne debatten, sa George W. Bush.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.