- Jeg nekter å henrette flere folk

Foto: Don Ryan (Ap)

Angrende guvernør i USA nekter å være en del av «umoralske, statlige, sanksjonerte drap».

23.11.11 15:31

Guvernør i delstaten Oregon, John Kitzhaber, innkalte til en uanmeldt pressekonferanse tirsdag kveld.

Kitzhaber gjorde det klart at det ikke blir noen flere henrettelser i delstaten så lenge han sitter som guvernør, skriver The New York Times. Han omtalte henrettelser som umoralske, statlige, sanksjonerte drap.

- Jeg nekter å være en del av dette kompromitterende og urettferdige systemet, og jeg vil ikke tillate flere henrettelser så lenge jeg er guvernør, sa han.

Kitzhaber utstedte også en midlertidig benådning for dødsdømte Gary Haugen, som etter planen skulle henrettes neste måned. Delstaten har ikke henrettet noen siden 1997.

Kitzhaber ble gjenvalgt som guvernør i delstaten i fjor. Da hadde det gått syv år siden han sist var guvernør i delstaten.

- Jeg angrer på henrettelser
Tirsdag kveld innrømmet Kitzhaber at han angrer på å ha godkjent to henrettelser på 1990-tallet under sin forrige guvernørperiode.

- Det var de verste og vanskeligste avgjørelsene som jeg har tatt som guvernør. Disse avgjørelsene har jeg tenkt gjennom gang på gang de siste 14 årene, sa han.

- Jeg tror ikke at de henrettelsene har gjort oss tryggere, og det sørget i hvert fall ikke for å gjøre oss til et mer hederlig samfunn. Jeg kan rett og slett ikke praktisere noe jeg mener er moralsk galt.

Guvernøren har ikke makt til å endre delstatslovgivningen i forhold til henrettelser. Men han har gitt midlertidige benådninger og bedt det neste delstatsparlamentet om å revurdere straffemetoden.

Delstaten Illinois bannlyste henrettelser tidligere i år. New Jersey og New Mexico er to andre delstater som har avskaffet dødsstraff de siste fem årene.

- Positiv trend i USA
34 delstater har henrettelse som straffemetode i USA, men kun tolv av dem gjennomførte henrettelser i 2010. Totalt 46 henrettelser ble gjennomført i USA i fjor, noe som er en halvering fra år 2000.

Norske myndigheter er prinsipielt motstandere av dødsstraff, men Utenriksdepartementet hevder det er positive tegn å spore i USA.

- Det vi ser også i USA er at det er flere og flere delstater som innfører moratorium eller slutter å ha dødsstraff som regelverk. Vi har sett etter Troy Davis-saken at det har bidratt til mer diskusjon om bruken av dødsstraff i USA. Det er viktig fordi USA er så viktig symbolsk i kampen mot dødsstraff i forhold til det demokratiet de er, uttalte statssekretær Gry Larsen til Nettavisen i forbindelse med Den internasjonale dagen mot dødsstraff i tidligere i høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.