- Jeg ønsker den hardeste straff

Foto: Robert Jaeger (AP)

I sitt første intervju forteller Josef Fritzl hva som fikk ham til å forstå hva han har gjort.

27.03.09 16:57

Josef Fritzl ble sist uke dømt til livstid i fengsel for uforsettlig drap, slaveri, voldtekt, overgrep, incest og frihetsberøvelse. Fritzl har erkjent straffskyld for samtlige forhold, og godtok dommen.

73-åringen nektet straffskyld helt til han så datteren Elisabeth i retten forrige tirsdag. Den 42 år gamle kvinnen ble smuglet inn i rettssalen. Samme dag hadde retten spilt av en video der kvinnen fortalte om de 24 årene hun levde i kjellerhelvetet.

- Jeg fikk en rar følelse som jeg vanskelig kan beskrive, men da hun var der kan jeg bare si at jeg følte meg annerledes, bevisst på at hun var i nærheten av meg, forteller Fritzl til Austrian magazine gjennom sin advokat.

- Jeg fortjener ingenting bedre
- Til slutt snudde jeg meg rundt i auditoriet og så henne selv. Jeg ble plutselig så skamfull.

- Etter det ønsket jeg bare den strengeste straff for meg selv, sier Fritzl.

I intervjuet sier Fritzl at han hadde vanskelig for å høre alt det grufulle datteren fortalte om ham, og om hva han hadde gjort.

- Jeg forsøkte å gjøre livet i kjelleren så hyggelig som mulig for min andre familie, og etter som årene gikk, et så hyggelig forhold mellom datteren min og meg selv som mulig.

- Men jeg fortjener ingenting bedre. Jeg fortjener ikke nåde. Jeg visste at jeg måtte erkjenne alt. Jeg kunne ikke pynte på sannheten lenger.

- Jeg forsto til slutt hvilken pinsel jeg har påført min familie, sier han.

Vil skrive bok
Fritzl sier at han ønsker å skrive en «sympatisk bok» til sin datter. Han ønsker ikke at den skal offentliggjøres, men ønsker å skrive for å fortelle datteren hvorfor han sperret henne inne i kjelleren i alle disse årene. Samtidig sier Fritzl at han håper datteren kan klare å glemme ham, og det han gjorde.

- Jeg ønsker ingenting mer enn at mine ofre kan på en eller annen måte glemme meg og det de opplevde.

Han sier også at han ønsker at psykiatriene skal dykke inn i hans «syke sjel» og bruke deres funn til å helbrede hans familie.

- Familien visste
Samtidig som Fritzl ga sitt første intervju, sier den tyske advokaten Klaus Ulrich Groth at Fritzls kone og eldste sønn må ha kjent til datteren og de andre barna i kjelleren.

- Hvem leverte varer til kjelleren i ukene da Fritzl var på ferie i Thailand? spør han.

- Enhver hustru, vaskehjelp eller nysgjerrig barn vil en dag finne en skjult inngang til kjelleren ved en tilfeldighet eller nysgjerrighet, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.