*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg så Pettersson skyte Palme

Foto: (Pressens Bild/EPA/Scanpix)

To av Christer Petterssons venner var til stede da Olof Palme ble drept. En av dem innrømmer nå at han så drapet.

24.02.06 10:11

De nye vitnene hevder at drapet på den svenske statsministeren skyldes en misforståelse. Pettersson skal ha trodd Palme var en annen person.

Christer Pettersson ble i juli 1989 dømt til livsvarig fengsel for drapet på statsminister Olof Palme. Tre måneder senere ble han frikjent av svensk høyesterett. Han døde 29. september 2004, 57 år gammel.

Påstandene kommer frem i en ny dokumentarfilm. «Jag såg mordet på Palme» blir vist på SVT2 og dansk fjernsyn søndag kveld.

Hylin har jobbet med domumentaren i seks år, sammen med den danske filmeren Lasse Spang Olsen. Gjennom arbeidet med filmen har han kommet flere av Christer Petterssons få venner tett på livet, melder Expressen.

Døende
Den alvorlig syke Roger Östlund er en av mennene som var til stede da Palme ble skutt. I filmen sier han at han så Christer Pettersson skyte Olof Palme.

Östlund er i dag døende, og sterkt preget av langvarig narkotikamisbruk.

I dokumentaren innrømmer også en tredje person at han var i nærheten da Palme ble drept 28. februar 1986.

Feil
Mikael Hylins film styrker ifølge Expressen teorien om at drapet på Palme skjedde ved en feil. Roger Östlund var selv en av påtalemyndighetens viktigste vitner. Han forklarte i retten av Christer Pettersson befant seg utenfor kinoen Grand få minutter før Olof Palme ble skutt og drept.

Takket være Östlunds vitnesbyrd kunne etterforskerne fastslå med en viss sikkerhet at Pettersson var i nærheten av drapsstedet. Dette var likevel ikke nok til å felle ham. Pettersson ble dømt i tingretten, men senere frikjent.

I filmen hevder nøkkelpersoner i Stockholms underverden at det i tiden før drapet pågikk en kamp om kontrollen over amfetaminhandelen i byen. Roger Östlund, Christer Pettersson og den tredje mannen skal ha fått i oppdrag å overfalle en kjent narkolanger.

Torpedoer
Samtidig som Olof og Lisbet Palme var i ferd med å forlate Grand med sønnen Mårten og hans kjæreste var narkolangeren og kjæresten hans på vei mot krysset Sveavägen/Tunnelgatan.

Christer Pettersson skal ha bevæpnet seg uten at de andre kjente til det. Filmen tegner altså et bilde der det virker som om Olof Palme rett og slett var på feil sted til feil tidspunkt, og hadde så uflaks at han var kledd omtrent som narkolangeren.

Lisbet Palme har i tidligere avhør sagt hun så en mann med stirrende blikk lenger inne i Tunnelgatan da drapet skjedde. Denne mannen har tidligere ikke blitt identifisert, men i filmen blir han utpekt direkte.

Verken Roger Östlund eller den andre mannen har tidligere våget å fortelle at de var sendt ut som torpedoer den aktuelle natten, melder Expressen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.