RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
INDIA: Line Steine Oma har studert kvinner i middelklassen i India, og bodd i New Dehli. - Jeg var forsiktig med å bevege meg ute etter mørket, men det skjedde uventede ting midt på lyse dagen, forteller Oma.
INDIA: Line Steine Oma har studert kvinner i middelklassen i India, og bodd i New Dehli. - Jeg var forsiktig med å bevege meg ute etter mørket, men det skjedde uventede ting midt på lyse dagen, forteller Oma. Foto: Foto: Privat/AP

- Jeg skrek, men ingen reagerte

Sist oppdatert:
Line Steine Oma har selv følt mangelen på kvinners rettigheter i India på kroppen.

I kveld viser NRK 2 dokumentaren «Indias datter», som tar for seg voldtekten og drapet på 23 år gamle Joyti Singh. I desember 2012 ble hun angrepet av seks menn, da hun tok en buss hjem etter å ha vært på kino med en mannlig venn.

Samfunnsproblem

Filmen viser blant annet et intervju med Mukesh Singh, en av fire menn som ble dømt for voldtekt og tortur av 23-åringen.

- En anstendig jente ville ikke ha fartet ute klokka ni på kvelden. En jente er langt mer ansvarlig for en voldtekt enn det mannen er. Kvinner og menn er ikke likestilte, sier han i intervjuet, og mener også at dersom Joyti ikke hadde motsatt seg overgrepet, hadde hun ikke mistet livet.

Hun døde av skadene fire dager etter, og det grusomme overgepet førte til demontrasjoner i India, samt reaksjoner fra verdenssamfunnet som mente at myndighetene i landet må gjøre mer for kvinners sikkerhet.

Line Stein Oma (28) har studert middelklassekvinne i New Delhi, der hun bodde en periode da hun gjorde feltarbeid til sin masteroppgave om kjønnsselektive aborter og det patriarkalske systemet, - som hun sier har spesielt sterkt rotfeste nord i India.

PROTESTER: Det har vært flere demonstrasjoner i India etter mange og grove voltekter den senere tiden, der folk krever bedre retigheter for kvinner.Hva tenker du om dokumentaren, er den viktig og riktig?

- Jeg tror det er viktig å utfordre India litt på det. Det er en del konservative holdninger i den indiske middelklassen, som reproduseres. En slik dokumentar treffer, og middelklassen får den med seg. Det er viktig, så får man heller kritisere dokumentaren for å ha et utenforstående syn – som noen ganger kan være viktig. Den er ikke hele sannheten, men den utfordrer mye av det etablerte synet. Forandringene må skje innad i India, men jeg føler at vi utenfor kan bidra, sier Steine Oma til Nettavisen.

På åpen gate

Da Steine Oma bodde i New Dehli i 2012, opplevde hun selv ubehageligheter fordi hun var kvinne. Etter at samboeren hennes hadde reist tilbake til Norge, var hun mye alene og tok også sine forholdsregler.

INDIA: Line Steine Oma har studert kvinner i middelklassen i India, og bodd i New Dehli.

- Jeg var forsiktig med å bevege meg ute etter mørket, men det skjedde uventede ting midt på lyse dagen. Jeg var vant til å kjenne en hånd stryke over rumpa når jeg gikk i store folkemengder, men jeg var ikke forberedt på at en mann skulle gripe tak i brystet mitt så det gjorde vondt. Det skjedde blant mye folk og ingen reagerte. Jeg skrek til, men ingen reagerte på det. Folk overså det, livet gikk sin gang. Det fikk meg til å tenke på alle de indiske kvinnene, som ikke kan reagere på den måten.

Hun sier det mange steder i India er slik at det er kvinnene selv det slår tilbake på, om de sier fra om overgrep. Hun mener tabuene er med på å gjøre dokumentaren vanskelig for mange indere å ta inn over seg.

- Jeg tror de har et genuint ønske om å gjøre noe med kvinners situasjon, men det kan bli litt voldsomt for enkelte å få alt frem i det åpne – de føler de får det i ansiktet. Sannheten kan gjøre vondt.

RYSTER: Filmen «India's daughter» eller «Indias datter» som vises på NRK 2 i kveld er gjenstand for en stor debatt.

Hun tror likevel situasjonen vil endres til det bedre.

- Folk i India viser de vil ha et annet samfunn. Men det vil ta tid, det er mange strukturer og inngrodde oppfatninger både i familien og i samfunnet. Det er også store mangler i lovverket, det er blant annet lov for en ektemann å voldta kona si.

Stigmatisering

Dokumentaren ble vist i flere europeiske land på kvinnedagen 8. mars, blant annet i Danmark, der dokumentarskaperen Leslee Udwin er bosatt. Flere kritikere mener dokumentaren er viktig, men kan være med å øke rasisme mot og diskriminering av indiske menn. Bloggeren Mrutyuanjai Mishra skriver blant annet politiske kommentarer i Politiken, og er blant dem som stiller spørsmål ved måten det gjøres på.

- Vold mot kvinner og kvinners rettigheter er et svært viktige tema, uten tvil. Men ønsker vi at så viktige tema skal forsøkes endret eller påvirkes av en utenlands dokumentar? Kanskje kommer disse endringene i vår tid, uavhengig av det, skriver han, og er bekymret for at dokumentaren kan forårsake rasistiske angrep på indere som bor i land der dokumentaren bekrefter allerede forutinntatte meninger om India.

Steine Oma mener en slik stigmatisering er overvurdert.

- Jeg er ikke bekymret for stigmatisering av indiske menn overhode, det er ikke Indias største problem i dag.

Hun påpeker at det likevel er viktig å ikke fargelegge alt sort-hvitt, og sier det finnes flere sterke kvinnegrupper og bevegelser i India som kjemper for å få frem kvinnesaker.

- India har et hierarkisk system på mange nivåer, både når det komme til sosioøkonomisk status, kaster, generasjoner og kjønn. Det har blitt en måte å organiser samfunnet på, og det skyldes mye en mangel på en velferdsstat. Dermed blir det å ha en sønn viktigere enn det å ha en datter, han blir værende i familien og tar vare på deg og sørger for at de sosiale relasjonene opprettholdes.

REGISSØREN: Leslee Udwin synes det er underlig at India har forbudt en film som prediker de samme tanker som statsminister Modi har snakket om.

Liker ikke bildet av seg selv

Indiske myndigheter har bedt Youtube og Google om å fjerne alle lenker til filmen, og har også fått rettens medhold i å forby visning av filmen i landet. Men enkelte indiere har allerede sett den, og debatten om voldtekt og kvinners rettigheter har igjen skapt sterke reaksjoner. Etter voldtekten og drapet på Joyti Singh, økte indiske myndigheter straffen forvoldtekt, men stadige angrep på både indiske og utenlandske kvinner har ført til at voldtekt er satt på dagsordenen.

- Filmskaperen har klart å komme i kontakt med alle involverte i saken, familien til jenta, advokaten og voldtektsmennene. Filmen viser mye mer enn en spesiell sak. Den viser hvordan det indiske samfunnet reagerer på en spesiell sak. Det er derfor India reagerer så sterkt på filmen, fordi den viser en del av India som de ikke ønsker å vise fram, sier dokumentarfilminnkjøper i NRK, Tore Tomter.

Det er Steine Oma enig i.

- Mynighetene i landet liker ikke det bilde av India. De ønsker ikke å være et u-land, de vil være et land i økonomisk fremgang. De ønsker et annet bilde utad, mot turister og diplomatiet med andre land. De vil ikke bli identifisert med for eksempel Pakistan og Afghanistan, som de synes er verre enn seg selv. Og det er mange med utdannelse og den store middelklassen i India vokser. De ønsker å bedre kvinners situasjon, men det går litt sent for det vestlige samfunnet.

Om du ønsker å kommentere denne saken kan du gjøre det ved å trykke på denne lenken: http://stavrum.blogg.no/1425969852_kultur_ikke_religion.html

8. MARS. Kvinner går i tog i India og krever strenge straffer til voldtektsforbrytere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere