RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg stiller til presidentvalget

(Screenshot)
Sist oppdatert:
- Her sier Hillary Clinton at hun stiller som Demokratenes presidentkandidat.

New York (NTB): I en video på Hillary Clintons hjemmeside, forteller den 67 år gamle politikeren at hun er kandidat til presidentvalget i 2016.

Du kan se videon lenger nede i saken.

Videoen handler om vanlige amerikanere som har kjempet seg tilbake fra den økonomiske krisen, og som vil fortsette å jobbe for en bedre fremtid. Mot slutten av videoen sier Hillary Clinton.

- Dette er din tid
- Jeg gjør meg også klar for å gjøre noe. Jeg stiller som president. Amerikanerne har kjempet seg tilbake fra tøffe økonomiske tider, men fremdeles er kortene til fordel for de på toppen. Hver dag trenger amerikanere en vinner, og jeg vil være den vinneren, slik at du kan gjøre mer enn bare å klare deg, du kan komme deg ovenpå, og forbli der, for når familier er sterke er Amerika sterkt. Så jeg legger ut på veien for å jobbe for din stemme. Dette er din tid, og jeg håper du vil bli med meg på denne reisen, sier Clinton.

Iowa blir først
John Podesta, som er styreleder for Clinton-kampanjen, kom ifølge New York Times, først med kunngjøringen om Clintons kandidatur i en e-post til Clintons støttespillere søndag, skriver Huffington post.

CLINTON: Hillary og Bill Clinton har i flere tiår vært svært aktive i amerikansk politikk. Nå vil Hillary igjen forsøke å bli USAs første president.

Podesta sier at Hillary nå vil møte velgere i Iowa, og at Clinton-kampanjen vil ha en offisiell startfest i neste måned.

- Hillary Clinton var en imponerende kandidat i 2008, og hun ville blitt en ypperlig president, sa Barack Obama kvelden før Clinton offisielt kunngjorde at hun vil forsøke å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016.


Tidligere førstedame Clinton tapte for Obama i nominasjonsvalget i 2008 og ble siden Obamas utenriksminister.

– Hun var en formidabel kandidat i 2008. Hun var en viktig støttespiller for meg i valget. Hun var en utmerket utenriksminister. Hun er min venn, og jeg tror hun ville blitt en ypperlig president, sa Obama under en pressekonferanse i Panama by.

Ingen reelle motkandidater
Kandidaturet ble først kjent gjennom eposter som Clintons valgkampleder John Podesta sendte ut til økonomiske bidragsytere og støttespillere like før klokken 21 norsk tid søndag.

– Hun reiser til Iowa for å snakke med velgere. Det vil bli en offisiell kampanjestart neste måned, skriver han i eposten.

Halvannet år før presidentvalget er det lite som tyder på at Demokratene vil samle seg rundt noen annen kandidat enn Clinton. Hun har ligget jevnt på rundt 60 prosent oppslutning blant partiets medlemmer på meningsmålingene den siste tiden, ifølge Politico.

Andre mulige kandidater som visepresident Joe Biden og senator Elizabeth Warren, har fått mellom 8 og 15 prosents oppslutning på de samme målingene.

Økonomisk politikk
I valgkampvideoen understreker Clinton at hun vil ta et oppgjør med økonomisk ulikhet dersom hun oppnår målet om å bli USAs første kvinnelige president.

En av hennes største utfordringer vil imidlertid bli å treffe vanlige velgere. Kritikere, også i hennes eget parti, sier hun står langt fra folk flest etter tiår som kona til tidligere president Bill Clinton, amerikansk senator og utenriksminister.

Ny Bush-president på vei
Bare timer før hun kunngjorde sitt kandidatur, langet mulige republikanske motstandere ut mot Clinton for jobben hun gjorde som utenriksminister.

– Utenrikspolitikken vår må være bedre enn den Obama og Clinton sto for. Den har skadet forholdet vårt til allierte og styrket våre fiender, sa tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush, i en video søndag.

Bush, som er bror av tidligere president George W. Bush, ser for tiden på muligheten for å stille som Republikanernes presidentkandidat.

Senator Rand Paul, som tirsdag lanserte sitt kandidatur, mener Clintons håndtering av angrepet på det amerikanske konsulatet i Libya i 2012 gjør henne uegnet som president.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere