*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg sto bak blodbadet

Sjamil Basajev (39) skal i et brev lagt ut på internett ha påtatt seg ansvaret for terroraksjonen i Beslan, der 338 mennesker ble drept. Se web-TV her.

17.09.04 09:50

Brevet er lagt ut på nettstedet www.kavkazcenter.com, melder NTB-AFP. Opprørere ledet av Basajev har «utført en rekke suksessfulle militæroperasjoner, inkludert operasjonen i Beslan», heter det i brevet som er signert av den beryktede opprørslederen.

Det er ikke bekreftet om brevet er ekte, men tsjetsjenske opprørere kommer ofte med erklæringer på denne nettsiden.

Dusør: 70 millioner
Basajev har vært involvert i en rekke brutale terrorangrep det siste tiåret, men russisk myndigheter har aldri presentert bevis for at 39-åringen var involvert i Beslan - Russlands verste gisselaksjon noensinne.

Likevel har myndigheter fastholdt at Basejev er en av hjernene bak blodbadet, sammen med Aslan Maskhadov. Sikkerhetstjenesten har utlovd 70 millioner kroner for tips som fører til at de to opprørslederne blir tatt.

Sjamil Basajev er meldt død flere ganger, men har dukket opp igjen sprell levende.

Han er blitt holdt ansvarlig for bombeangrepene mot flere boligblokker i Moskva mellom august og september i 1999, hvor 293 mennesker ble drept. Dette han imidlertid nektet ansvar for.

- Ordre fra Basajev
I oktober 2002 stormet 41 tsjetsjenske opprørere et teater i Moskva og tok mer enn 800 mennesker som gisler med krav om slutt på krigen.

Opprørslederne sa de opptrådte på ordre fra Basajev.

Gisselaksjonen endte i tragedie, da russiske styrker sprøytet giftig gass inn i salen. Gisseltakerne døde, men også 126 av gislene.

I fjor erklærte også USA Basajev som en trussel mot landets nasjonale sikkerhet. USA hevder han mottar støtte fra Osama bin Laden og hans al-Qaida-nettverk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag