RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg trekker meg ikke

Sist oppdatert:
Donald Rumsfeld sa under kveldens høring i Senatet at han ikke kommer til å trekke seg som forsvarsminister. 42 nye ovegrepssaker er nå under etterforskning.

Bakgrunnen for høringen er at Rumsfeld unnlot å informere president Bush om mishandlingen av irakiske fanger, selv om han fikk kjennskap til overgrepene så tidlig som i fjor høst.

– La det være klart: Jeg forsto ikke hvor viktig det var å bringe mishandlingen av de irakiske fangene opp på høyeste nivå, inkludert president George W. Bush og medlemmer av Kongressen, sa Rumsfeld under høringen i kveld ifølge NTB.

Påspørsmål fra salen svart Rumsfeld at han ikke kommer til trekke seg fra stillingen som forsvarsminister.

- Hvis jeg ikke trodde jeg kunne gjøre en god jobb, ville jeg ikke bli sittende, sa Rumsfeld.

Avbrutt av demonstranter
20 minutter ut i talen for forsvarskomiteen i Senatet, ble Rumsfeld avbrutt av hylende demonstranter som ropte at han må sparkes.

Demonstrantene ble kort tid senere kastet ut av salen, og Rumsfeld kunne fortsette høringen.

I talen tok Rumsfeld på seg ansvaret og ba om unnskyldning for fangemishandlingen.

Han foreslo at et uavhengig panel skal granske overgrepene mot irakiske fanger. Samtidig lovet han å tilby fangene erstatning.

Flere bilder
Forsvarsministeren varslet også at det vil komme mer informasjon om fangemishandling, blant annet flere bilder som viser klart sadistisk og ondskapsfull oppførsel mot fanger.

Rumsfeld avslørte at han ikke hadde sett bildene av mishandlingen - annet enn via media - før torsdag kveld denne uken. Da fikk han for første gang se grunnlagsmaterialet for etterforskningen.

Under høringen kom det også frem at 42 nye overgrepssaker mot krigsfanger og sivile er under etterforskning. 25 av disse sakene gjelder dødsfall blant fanger i Irak og Afghanistan.

Krever Rumsfelds hode
Under fredagens høring må Rumsfeld svare for seg for forsvarskomiteene i både Senatet og Representantenes hus. Forsvarsministerens opptreden kan avgjøre om han må gå av. Flere ledende kongressmedlemmer har krevd hodet hans på et fat.

President George W. Bush ga forsvarsministeren en muntlig refs på et møte onsdag morgen, fordi han ikke hadde informert presidenten godt nok om overgrepene som nå er kommet for dagen Torsdag sa imidlertid Bush at han ikke hadde noen planer om å sparke Rumsfeld.

- Han er et viktig medlem av regjeringen, og han blir i regjeringen, sa Bush.

Men hvis skandalen fortsetter å vokse, kan presidenten bli nødt til å ofre Rumsfeld for å demme opp for enda mer kritikk mot regjeringen.

Høringen i Senatet ble avsluttet ved 20.30-tiden. Senere på kvelden forklarte Rumsfeld seg også for forsvarskomiteen i Representantenes hus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere